Dušená mrkev s hráškem


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Neděle, 24 prosince, 2017

Někým milovaná, jiným nenáviděná dušená mrkev. Já ji měl vždy rád a to i ve školní jídelně, ale nejlépe ji dělávala moje mamka. Tu nasládlou chuť si vybavuji dodnes a vždy když si ji dělám, všechny vzpomínky se mi vrací. Určitě i vy máte jídla, ze kterých máte dejavú. Mým je dušená mrkev s hráškem.

Dušená mrkev s hráškem
Dušená mrkev s hráškem

Připravíme si tedy variantu bezmasou, kde maximálně vynikne chuť dušené mrkve.

Suroviny

  • 350g na hrubo nastrouhané mrkve
  • 50g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • hrst hrášku, klidně může být mražený
  • 250ml zeleninového vývaru
  • ½ cibule
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. V hrnci rozpustíte máslo a orestujete na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte jen do sklovita.
  2. K orestované cibuli a máslu přidáte nahrubo nastrouhanou mrkev a restujete, dokud nezačne lehce měnit barvu na světlejší a výraznější oranžovou. Během restování osolíte a jemně opepříte.
  3. Přisypete hladkou mouku a tu také orestujete.
  4. Zalijete zeleninovým vývarem, aby se mrkev mohla pomalu dusit. Množství vývaru je dost orientační. Množství je nutné takové, aby vše nebylo příliš husté a zase aby to nebylo příliš řídké, nevaříte polévku. Počítejte s tím, že bude vařit minimálně 20 minut nebo dokud nebude mrkev měkká. Vývarem regulujete hustotu. Pokud je vše příliš řídké, musíte vše zredukovat.
  5. Na závěr vsypete hrášek a necháte prohřát, případně dosolíte.
  6. Servírujete s vařeným bramborem.

Hrášek vybírám co nejlepší. Příjemně sladký hrášek s čerstvou chutí je super.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Dušená mrkev s hráškem”

  1. Dobrý den Pavle, právě dělám dušenou mrkev, ale dávám tam vepřové maso na kostky. Jsme na maso…Vybírám malou mrkvičku na kolečka,masový vývar a nekonec zahustím jíškou a dám hrášek. Je to také naše oblíbené jídlo. A jako dezert rýžový nákyp…

    1. Honzo, já to s masem taky moc rád, ale moje drahá to maso tolik nemusí. Takže tohle je její velmi oblíbené jídlo. Kdybyste věděl kolikrát musím zamáčknout slzu, když se brání krásným kouskům masa (hovězí, kachna a podobně).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *