Knedlíky

Knedlíky jsou naprostá česká klasika, i když samozřejmě nejsme ve světě jediní. Na druhou stranu, jsou knedlíky jistým symbolem naší gastronomie a provázejí nás již po několik století. Není Čech, který by neznal knedlíky a není cizinec, který se již s českou gastronomií setkal, aby neznal knedlíky.

Historie

Pojem knedlíky je znám již od středověku, nicméně v té době označoval knedlíky masové. Od 17. století do receptů již vstupuje mouka, nicméně knedlíky se ještě nevařily, ale pekly. Vaření ve vodě přišlo až později. Stejně tak později se knedlíky staly i přílohou, do té doby se jednalo o hlavní jídlo. Tedy až poslední 3 století známe knedlíky v současné podobě, kdy jsou jak přílohou tak i hlavním jídlem. (zdroj.: Wikipedia)

Zde bych se možná na chvíli zastavil nad tím, jak vnímají naše knedlíky (hlavně ty kynuté) cizinci. Čas od času se setkávám s údivem cizinců, kteří říkají, že nechápou, proč jíme masité jídlo s buchtou. Možná to je způsobeno hlavně tím, že někteří naši gastronomii neznají a spojují si knedlíky pouze se sladkou variantou.

Knedlíky jako příloha

V této kategorii vám chci ukázat pouze recepty na knedlíky, které jsou typickou přílohou mnoha ne jen českých jídel. Existuje veliké množství různých knedlíků a variací, které je možné si udělat, každá rodina může mít malinko jiný recept. Vše se liší domácnost od domácnosti, rodina od rodiny, dům od domu, město od města a takto můžeme pokračovat dál až na odlišnosti mezi jednotlivými státy.

Seznam receptů na knedlíky (přílohy)

Bavorské bramborové knedlíky
Vídeňský houskový knedlík
Chlupatý knedlík mojí babičky

Upozornění

Tato stránka není souhrnným seznam, je pouze rozcestníkem pro danou kategorii a dle rozvoje se bude průběžně aktualizovat a doplňovat.