Koukám před Vánoci na reklamu jedné nejmenované banky, která je vážně vtipná. Jak asi bude vypadat pečení vánočního cukroví v budoucnosti? Když zazní Vosí hnízdo, chytám záchvat smíchu a zároveň s uvědomuji, že budeme muset také něco zplodit. My tedy neděláme Vosí hnízda, ale Včelí úly. Jaký je rozdíl? Asi žádný nebo tvar nebo je to úplně jedno. Když jsem poslal fotku s našimi úly, vůbec jsem netušil, co to kolem mě způsobí. Rodina po mě vyžaduje recept, přátelé vyžadují recept a já to přitom dělám již léta od oka. Tak to budu muset asi něj naměřit, napočítat, navážit.
Asi vám přijde zvláštní, proč mám na fotce pouze 3 úly. No, po pravdě, více jich nemám. Než jsem se stihl rozkoukat, než jsem je stihl vyfotit, tak ten plný vál úlů byl pryč. Jak se říká: „Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí“. Prostě a jednoduše jsme je sežrali, rozdali, což vůbec nevadí, jelikož od všech jsem slyšel, jak jsou výborné a to mě těší nejvíc.
Výroba úlů je velice jednoduchá a při dodržení poměrů i bezproblémová. Ano, potřebujete formičky, ale jinak je to pro mě asi to nejjednodušší cukroví a podle reakcí asi jedno z nejoblíbenějších. Myslím, že toto není bezpodmínečně pouze vánoční cukroví, tak i když dávám recept až nyní, myslím, že je můžete udělat na nějakou oslavu i během roku.
Suroviny
Hmota na včelí úly
- 240g piškotů (to je velký balík piškotů Opavia)
- 300g moučkového cukru
- 150g povoleného másla
- 3 polévkové lžíce kvalitního kakaa
- 5 polévkových lžic tuzemského rumu
- 5 polévkových lžic mléka
Krém do úlů
- 70g moučkového cukru
- 80g povoleného másla
- 1 žloutek
- tuzemský rum podle chuti
Uzavření úlů
- obyčejné piškoty (někdo používá kolečka z lineckého těsta, ale my vždy piškoty)
- cukr krystal na vysypání formičky
Postup
- V prvním kroku si připravíte hmotu na úly. Vezmete piškoty, které musíte rozdrtit. Buď je dáte do pytlíku a rozdrtíte paličkou nebo jako já je v robotovi nastrouháte. Osobně používám robot od ETAy a nastrouhám piškoty na hrubo.
- Do směsi přidáte kakao, cukr, máslo a Tuzemák. Celou směs pořádně zpracujete. Buď ručně nebo jako já v robotu. Takže nyní máte hmotu na úly připravenou.
- Když máte hmotu, tak si musíte připravit krém, který musíte co nejlépe umíchat nebo rovnou pomocí šlehače, či robota vyšlehat. Do mísy si dáte máslo a cukr a umícháte/vyšleháte hladký krém, aby se cukr v másle rozpustil a neskřípal mezi zuby.
- Pak přidáte žloutek, opět důkladně promícháte a na závěr přidáte rum dle chuti. Krém musí být důkladně vyšlehaný a hladký.
- Při prvním použití formičky ji jemně vymastěte, aby se v ní uchytil cukr krystal, který ulehčí vyjmutí úlu z formičky, pak již nebudete muset, jelikož bude mastná.
- Formičku vysypte cukrem krystal. Použijte krystal, ne moučku. Moučkový cukr by do sebe natáhl vlhkost a úl by šel špatně z formičky vytáhnout.
- Do formičky natlačte hrudku hmoty, druhým dílem formičky vytvořte dutinu a do ní dejte krém.
- Spodní část přiklopte piškotem a nyní můžete formičku otevřít a úl vytáhnout.
- Takto postupujte, dokud nespotřebujete veškerou hmotu na úly.
Formičky od Tescomy nejsou jediné, které můžete použít. Existuje velké množství formiček jiných výrobců, které mohou mít i jiný tvar. Nicméně se vyvarujte neděleným formičkám, protože na práci s nimi musíte znát ten správný grif a i tak se vám jich hromada nepovede. Tak poč se trápit.