Znáte ty recepty, kdy něco vyzkoušíte, a ono vám to tak zachutná, že to pak děláte pořád a pořád, téměř do zblbnutí? Tak něco podobného se stalo mě. Naštěstí jsem nezblbnul, ale tuhle buchtu jsem pekl pořád dokola. Bylo ovoce, byla chuť, byl tvaroh, a my jsme se nemohli nabažit (nebo možná jen já). Kombinace jemného a kyprého těsta s jahodami je naprosto deklasující cokoliv jiného. Proto si myslím, že i vy byste měli vyzkoušet něco tak jednoduchého, jako je tvarohový koláč s jahodami. Jsem si více než jist, že rozhodně nebudete litovat. Zažíval jsem ty stavy, kdy si dám kousek a už se nemůžu dočkat, kdy si ukrojím další. A to já nejsem zas tak veliký milovník sladkého.
Suroviny
Možná vám, kdo znáte mé recepty, přijdou poměry surovin povědomé. A ano, velice podobné poměry a suroviny najdete i v naší rodinné tvarohové bábovce. Je to jednoduché, osvědčené věci se nemění, proč taky, že?
- Malá miska jahod (nejlépe čerstvé, mohou být i mražené)
- 125g měkký tvaroh (ne ten ve vaničce, je mnohem řidší a museli byste pak vynechat mléko)
- 125g másla
- 125g cukr krupice
- 2 vejce
- 170g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicí prášek do pečiva
- 1 vanilkový nebo vanilinový cukr
- 2 polévkové lžíce mléka
- trocha citrónové kůry (volitelné)
- trocha moučkového cukru na obalení jahod
Buchtu nebo koláč, chcete-li, budete péct v klasické dortové formě o průměru cca 23 cm. I když ji budete mít nepřilnavou, doporučuji ji vymazat máslem a vysypat strouhankou (případně hrubou moukou, ale já raději tu strouhanku). Na závěr můžete dle vaší obliby poprášit moučkovým cukrem.
Postup
Než se vrhneme do postupu, vyřešíme nejprve jahody. Pokud máte čerstvé jahody, odstraníte pouze stopky a omyjete je. Pokud jsou mražené, pak záleží na to, zda je máte zamrazené se stopkou nebo bez. Bez stopky, to je pak naprostá pohodička. Pokud je máte zamrazené se stopkou, tak musíte jahody nejprve rozmrazit a pak stopky odstranit. S těmi rozmrazenými jahodami se pak pracuje malinko hůř, ale věřte mi, nevadí a jde to.
Samotný postup není složitý a pokud používáte domácího robota, tak je to veliká pohodička. Já jedu robota od ETAy a jsem opravdu velice spokojený.
- Příprava? Zde je to pouze změknutí másla, aby se vám lépe třelo, takže si jej vytáhněte nějakou dobu dopředu. A u vajíček oddělte žloutky od bílků. Zapněte si troubu, kterou nastavte na 180°C (klasika hodní a dolní, „horkovzduch“ dejte na méně o 10-20°C).
- Utřete máslo s cukrem a zašlehejte žloutky. Hmota je hotová ve chvíli, kdy je hezky nadýchaná a zesvětlá.
- Pak vmíchejte tvaroh, vanilkový cukr a mléko. Opakuji, že pokud jste použili tvaroh ve vaničce (nedoporučuji), tak mléko nepřidávejte. Pokud máte rádi v podobném pečivu citrónovou kůru, tak teď ji přidáte také. Já ji ne vždy dávám. Dal bych jí tam maximálně z půlky citrónu.
- Prosejte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. To prosetí není bezpodmínečně nutné, ale pokud prosejete, bude koláč nadýchanější. Vmíchejte do směsi.
- Vyšlehejte bílky do pevného sněhu. Ten pak opatrně vmíchejte do těsta. To už udělejte ručně. Ten vzduch z bílkového sněhu chcete dostat do těsta.
- Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou.
- Nalijte těsto do vymazané a vysypané formy.
- Jahody v misce poprašte moučkovým cukrem. To zajistí, že nebudou tolik padat dolů ke dnu formy při pečení. U těch rozmrazených to pomáhá jen napůl, jak vidíte na fotkách. Ale nevadí to.
- Jahody rozložte rovnoměrně po těstě.
- V předem vyhřáté troubě pečte 30 minut. Ale počítejte s tím, že pečení může být individuální. Například pokud použijete tvaroh z vaničky nebo jsou jahody rozmrazené. Prostě a jednoduše si hlídejte barvu a když píchnete špejlí, nemělo by na ní nic ulpívat.
- Pak už jen poprášit moučkovým cukrem a obžerství může začít.
Ještě že máte suroviny hned na druhý
Obrovským štěstím je, že máte rovnou suroviny i na druhý koláč, protože ten první zmizí hned. A pokud je vás více než 2-3, nečekejte než se tento sní a začněte dělat rovnou dva. Klidně můžete použít i jiné ovoce, pokud vás láká jiná kombinace než jen jahody.