Bramboráky: Tradiční recept s křupavou kůrkou


Česká, Chuťovky, Jen tak recepty, Přílohy / Úterý, 18 června, 2024

Miluji bramboráky, když jsou uvnitř krásně vláčné a šťavnaté a na povrchu pěkně křupavé. Existuje hromada receptů, které se mohou lišit moukou, kterou použijete. Některé budou obsahovat vejce, jiné ne. Některé budou obsahovat mléko, jiné ne. V některých jsou brambory nastrouhané nahrubo, v jiných zase velice jemně. Dá se říci, že každá rodina muže mít svůj recept malinko odlišný od těch ostatních. A upřímně, všechny recepty vlastně fungují. Já se však snažil napodobit bramboráky, jak je dělávala moje babička a myslím, že tento recept se jim přiblížil absolutně nejvíc.

Bramboráky
Bramboráky

Bramboráky, není placka jako placka a už vůbec ne bramborová placka

Občas se může stát, že i název může mít jisté krajové specifikum nebo i rodinné specifikum. U nás doma tohle vždy byly bramborové placky (nebo taky „kobzolové“ placky) v Čechách to jsou bramboráky. Na to jsem si musel trošku zvykat.  Dnes už ten rozdíl vnímám a myslím, že je takto vnímá většina naší země. Bramboráky jsou ze syrových brambor a bramborové placky jsou z vařených brambor. A musím se přiznat, že podobných jazykových nedorozumění jsem potkal povícero.

Bramboráky
Bramboráky

Suroviny

Víte, ono u těch brambor to nebudete řešit na gramy. Prostě to bude něco kolem 1 kila. A rozhodně važte až po té, co ty brambory oškrábete, jinak budete překvapeni, jak jich máte málo. Pak už to jde klidně od oka a podle chuti.

  • 1kg syrových brambor (oškrábaných)
  • 100g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • hrst majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • rostlinný olej na smažení (já používám řepkový)
Bramboráky
Bramboráky

Postup

Existuje jedna věc, kterou při přípravě bramboráků nemám opravdu rád. Tím je strouhání brambor. Nicméně, když jsem doma, tak použiji našeho robota a ten tu robotu zvládne za mě, ale když nejsem doma, tak musím použít svou vlastní, lidskou sílu a to je neskutečná otrava. Mnoho lidí si to zjednoduší tím, že strouhá brambory na to hrubém struhadle, takové ty velké slzičky, ale vězte, není to ono. Opravdu to chce použít jemnou část struhadla, malé slzičky. Teprve pak mají bramboráky tu správnou chuť a konzistenci. Pokud strouháte nahrubo, pak máte spíš rösti než-li naše klasické bramboráky. Osobně smažím bramboráky ve vyšší vrstvě oleje, aby hezky plavaly.

Smažení bramboráků
Smažení bramboráků
  1. Oškrábejte brambory a nastrouhejte je na jemných slzičkách na struhadle. Máte-li robota, můžete si vískat.
  2. Nastrouhané brambory dejte do sítka a vymačkejte tekutinu. Nechte v sítku ještě odkapávat a jděte si připravit zbývající suroviny.
  3. Oloupejte si česnek a prolisujte si jej. Pokud nemáte nebo nepoužíváte lis na česnek, pak si česnek klasicky utřete.
  4. Ohřejte si mléko.
  5. Do mísy dejte nastrouhané brambory, ohřáté mléko, vejce, mouku, česnek, lžičku soli, trochu pepře, kmín a majoránku. Vše důkladně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.
  6. Pokud je těsto příliš řídké, můžete přidat trochu mouky. Nejlépe, během smažení. Tam hustotu odhadnete nejlépe. Když se budou bramboráky při smažení rozpadat, přidejte do těsta trochu mouky. Bramboráky by měly být kompaktní a držet pohromadě.
  7. Pak už jen smažíte a smažíte na vyšší vrstvě oleje. Ortodoxní mohou použít samozřejmě sádlo.
  8. Usmažené bramboráky dávejte na papírovou utěrku nebo ubrousek, abyste se zbavili přebytečného tuku.
Pěkně nechat odkapat na papírové utěrce
Pěkně nechat odkapat na papírové utěrce

Bramboráky, na velikosti záleží

Velikost bramboráků si určete podle toho, k čemu je budete dál využívat. Pokud je budete využívat například jako přílohu tak jsou dobré menší, klidně smažené v lívanečníku nebo v pánvi na volská oka. Pokud je budete jíst jen tak, tak je to vlastně jedno. Čím větší budou, tím více budou ve středu měkké. A to není špatně, to já mám moc rád. A víte co si dávám k bramborákům? Miluji k nim studené mléko, na tom absolutně ujíždím. Když bude dělat například cmundu po kaplicku, pak jsou dobré velké bramboráky ať se vám na ně všechno vejde nebo do nich, pokud bramboráky pak překládáte.

Jsme-li u té velikosti, pak si můžete hrát také s tloušťkou nebo sílou bramboráků. Silnější budou uvnitř měkčí a šťavnatější, tenčí budou zase křupavější. Co vás láká víc? Nechám na vás. Já je miluji jakkoli, kdykoli a kdekoli.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

One Reply to “Bramboráky: Tradiční recept s křupavou kůrkou”

  1. Dobrý den Pavle, přesně jak říkáte nejhorší je strouhání a sto rodin sto receptů. Máme rádi na hrubo strouhané, šťavnaté, hodně česneku a majoránky,špetka oregana,promíchat s osmaženou cibulkou a škvarky opečené slaniny,a zabalit do nich kysané zelí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *