Koukáte, jak vařím podle Vaňka? Jasně, to není slušné, podle pana Vaňka :-). Nicméně posledně jsem podle Romana Vaňka vařil jeho Kerblíkovou polévku. Jak to dopadlo, na to se můžete podívat v tomto příspěvku. No a do této polévky jsem potřeboval pár lístků ze srdíčka hlávkového salátu. A co s tím zbytkem? Tak já ho samozřejmě nevyhodím, to by byla obrovská škoda a nerozum. Takže když už budeme jíst jen tu polévku, tak si k ní uděláme úplně klasický a obyčejný hlávkový salát se sladkokyselou zálivkou. Já mám až pocit, že tohle snad ani nelze nazvat receptem, ale budiž. Bude to super rychlovka.
Suroviny
- 1 hlávka hlávkového salátu
Na zálivku
- 2 polévkové lžíce cukru
- ocet lihový
- voda
- sůl
- rostlinný olej
Množství surovin vám upřesním během přípravy.
Postup
- Rozeberte si hlávkový salát na jednotlivé listy a důkladně jej omyjte. Často bývá dost špinavý od hlíny a tu byste jíst nechtěli.
- Listy salátu natrhejte na menší kousky a vše dejte do velké mísy.
- Nyní si připravíme 500ml sladkokyselé zálivky. Já si dělávám o trochu více, protože mám rád, když v ní salát plave. Takže klidně litr. Takže si připravte 500ml odměrnou nádobu.
- Do ní dejte 2 lžíce cukru. Krystal nebo práškový.
- Pak ocet, a to jen tak, aby se vyrovnal hladinou s výškou nasypaného cukru. Zde si můžete ovlivnit, zda bude zálivka sladší či kyselejší.
- Dejte špetku soli, dolijte do půllitru ledovou vodou.
- Zálivku rozmíchejte, aby se vše rozpustilo.
- Na závěr přidejte trošku, přibližně 1 lžičku, rostlinného oleje.
- Nyní přelijte salátové listy v míse zálivkou a rukama promíchejte, aby se všechny listy namočily a obalily zálivkou.
A to je vše. Nic složitého. Samozřejmě chápou, že každý máte rádi jiný poměr cukru a octa, ale to si už budete muset doladit sami. Tohle je přibližně poměr, jak jej mám rád například já.