Dnes tady mám další z receptů, který nepatří na vrchol gastronomie. Jenže se snažíme stále více a maximálně zužitkovávat suroviny, které nám doma zůstávají a plýtvání prostě není na pořadu dne. Koukám do lednice a vidím tam zbytek tvrdého aromatického sýru, smetanu, kde se pomalu a jistě blíží datum spotřeby, v mrazáku je kus uzené anglické slaniny. Jak to zpracovat? Rovnou jsem si řekl, že by bylo fajn vylepšit klasické zapečené šunkofleky. No, a tak přesně vznikly zapečené těstoviny s uzenou slaninou, smetanou a sýrem. Radost jsem měl hned dvakrát. Poprvé, když jsem dokázal zužitkovat všechny zbytky, které doma byly a podruhé, když jsem ochutnal a zjistil, že je to velice chutné, jelikož ten aromatický sýr tomu dal nový rozměr.
Plýtvání není naše cesta
Není to poprvé, kdy vařím ze zbytků. Snažíme se vždy vše maximálně spotřebovat. Zároveň se snažíme minimalizovat většinu toho, co vyhazujeme. Vaříme s rozmyslem a pokud to jen jde, tak věci plánujeme. Je několik věcí, které již delší dobu děláme.
- Třídění odpadu je pro nás již mnoholetá samozřejmost, nicméně poslední 2 roky máme i bioodpad, který dáváme do Bokashi kompostéru a pak odvážíme na statek, kde je buď zakopeme na zahradě nebo na klasický kompost.
- Když vařím ze zeleniny, tu před zpracováním dobře umyju, a i slupky z mrkve, brambor, celeru, petržele, natě z e zeleniny, to vše používám buď k posílení vývaru nebo k uvaření zeleninového vývaru.
- Vývar z brambor často nevylejeme, ale buď z něj uvaříme oukrop nebo jej použijeme i jako posílení chutí do polévek nebo omáček.
- Než začnu vařit, prohlédnu si lednici nebo mrazák a snažím se vařit pouze z toho, co doma máme. Nebo se snažím vymyslet nějaký recept pouze z toho co doma máme. A když to nejde, tak minimálně zvolím recept, který spotřebuje něco, co v lednici leží. Často dostaneme něco, co nemůžeme hned spotřebovat, a tak je nutné přemýšlet a vymýšlet. Vězte, oni mi miláčkové doma všechno nejedí. Tak je to někdy boj. Ale já nic nevyhodím, to tedy ne.
- Přebytky zamrazíme a dojíme později, aspoň se nemusí vařit každý den. A když toho je moc, tak se najde pár našich známých, kteří rádi ochutnají něco jiného, než co si vaří doma.
Suroviny
Tak co jsme potřebovali na tento „eko“ pokrm? Nebylo toho moc. Bylo to však vše, co doma již bylo.
- těstoviny (ty jsem smíchal z nějakých zbytků, takže trocha fleků, půl balíčku kolínek, vy můžete použít jakékoliv těstoviny, které doma máte)
- 300g uzené anglické slaniny (ta mi zůstala z nějakého vaření, a tak jsem si ji zamrazil, nyní na ni přišla ta správná chvíle)
- 1 střední cibule
- 2 vejce
- 200g sladké smetany (31%)
- 100ml mléka
- 200g tvrdého aromatického sýru (ten nám zůstal založený vzadu v lednici a už byl tak tvrdý, že jsem ho nastrouhal na téměř prach, klasická konzumace již nehrozila)
- sůl
- pepř
- troška oleje
Postup
Obavy z náročnosti nejsou na místě, protože to já prostě nedělám. Navíc nemám příliš času, v práci to mám teď dost náročné, tak se snažím vařit efektivně. A v noci se vařit dá, ale né každý den.
- Dejte vařit těstoviny do osolené vody do měkka.
- Během vaření těstovin si dejte do pánve kapku oleje a na kostičky nakrájenou uzenou anglickou slaninu. Tu opékejte, abyste vypekli tuk. Moji miláčkové jsou háklivější na tučné maso, a tak jsem opékal až do vypražení.
- Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a tu opečte na barvu. Velmi pravděpodobně se vám to vše bude lehce chytat na dno pánve, nepropadejte hned panice. Klidně to malinko přichytit nechte a pak přidejte trošku vody, která vám ten výpek odtrhne ode dna.
- Jakmile máte cibuli krásně zlatou a měkkou, vmíchejte smetanu. Nechce dojít k bublání.
- Vmíchejte nastrouhaný aromatický sýr. Jelikož byl dost tvrdý, bude nutné jej trochu povařit, aby se se smetanou spojil.
- Nyní opepřete, ale se solí buďte opatrní. Slanina je sama o sobě dost slaná a ten sýr může být taky slaný. Tak možná jako já, nebudete solit vůbec.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Nechte směs zchladnou. Jelikož do ní potřebujete vmíchat vajíčka. Když je dáte do horké směsi, tak by se vám hned srazily.
- Vajíčka rozmíchejte v cca 100ml mléka.
- Mléko s vajíčky vmíchejte do směsi.
- Do pekáče, ve kterém budete zapékat, dejte uvařené těstoviny a vmíchejte směs slaniny, smetany, sýru a vajíček.
- Dejte do trouby a zapékejte cca 1 hodinu nebo do chvíle, kdy se vám začne tvořit lehce krusta.
Servis
Tak a máte hotovo a již jen jak do toho. Nechávám zapečené těstoviny trošku zchladnout. Ne moc, ale tak, aby se dály krásně krájet a nerozpadaly se. K zapečeným těstovinám se náramně hodí nakládané okurky, my máme své vlastní, které jsme dělali loni. Nicméně můžete v rámci zpracování použít i jinou chutnou nakládanou zeleninu, červenou řepu nebo nějakou kvašenou zeleninu. To vše se k tomu náramně hodí. A pokud máte již něco otevřeného, tak to využijte a neplýtvejte. Dobrou chuť.