Již jsme zase zpět v Praze. Nastalo vybalování, praní, rovnání a přivykání se na život v bytě, který nás bude opět hostit přes zimu. Samozřejmě jsme si dovezli zeleninu ze zahrady, navíc nám v lednici zůstalo pár věcí, které tam nechala moje ségra, když potřebovala chvíli přístřeší v Praze. No a jelikož já strašlivě nerad vyhazuji jakékoliv jídlo, tak jsem začal tahat z lednice různé zbytky a přemýšlel, jak z nich uvařit něco dobrého. Takže žampion, rajče, kousek cukety? No z toho něco zvládnu. Vidím kuřecí prso a už to vidím. Uvařím kuřecí plátek na žampionech, rajčatech a cuketě. K tomu udělám svou oblíbenou delikátní bramborovou kaši a myslím, že všichni budou spokojeni. Já, Zuzka i Kubík.
Bramborovou kaši si můžete udělat jakou chcete. Taky se můžete inspirovat zde na blogu, kde bramborovým kaším a pyré věnuji samostatnou stránku. Nebo si můžete rovnou udělat tu mou nejoblíbenější, exkluzivní bramborovou kaši se smetanou a cibulkou.
Suroviny
Vzhledem k tomu, že jsem likvidoval některé zásoby doma, je tento recept sepsán pouze na 2 porce, tak s tím počítejte a případně si množství upravte pro více strávníků.
- 1 kuřecí prso (ne že bych byl nucen šetřit, ale nám prostě stačí jedno kuřecí prso podélně rozdělit na 2 plátky)
- 1 cibule
- 1-2 žampiony (dle velikosti)
- 1 rajče
- kousek cukety (velikost odpovídající cca velikosti rajčete)
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl
- pepř
- rostlinný olej
- lžíce másla
- lžička hladké mouky
- 250 ml vývaru
Vězte, že do tohoto receptu si můžete s různou zeleninou pohrát a tím získat spoustu nových receptů a chutí. Stejně tak i koření může toto jídlo velmi významně ovlivnit.
Postup
Chcete-li si práci ulehčit, udělejte si přípravu dopředu, protože pak už je to vaření skutečně triviální záležitostí. V rámci přípravy si rozdělte kuřecí prso podélně na dva plátky (osolte, opepřete a posypte sušeným česnekem), nakrájejte si nadrobno cibuli, nakrájejte si rajče a cuketu na větší kousky. Žampion nakrájejte na plátky. A teď už jdeme na to samotné vaření. Předpokládám, že přílohu, tedy například bramborovou kaši již máte v procesu přípravy.
- Na pánev si dejte rostlinný olej, který rozehřejte. Na něm opečte okořeněné plátky kuřecího masa z obou stran hezky na barvu.
- Vytáhněte maso ven a do výpeku vhoďte žampiony a cibuli. Opékejte, dokud nebude cibule lehce do sklovita. Pokud by se vám začínala chytat, crkněte do pánve 1-2 lžíce vody. Celé to může trvat 3-5 minut.
- Přihoďte rajče a cuketu, lehounce osolte a chvíli restujte.
- Během toho si ve studeném vývaru (skvělý je hovězí) rozmíchejte lžičku hladké mouky.
- Vraťte do pánve maso a podlijte vývarem s rozmíchanou troškou mouky.
- Stáhněte plamen na minimum a nechte pomalu a lehce dusit. Celé to nebude trvat příliš dlouho. 15-20 minut dušení je naprosto dostačující. Hlavně tímto krokem provaříte tu trošku mouky.
- V případě, že byste měli málo šťávy, můžete doplnit trochou vývaru, či vody, pokud již vývar nemáte.
- Ochutnejte, případně dochuťte solí a pepřem.
- Na závěr vmíchejte trochu studeného másla.
Přílohy
Již jsem zmínil, že pro mě je nejlepší přílohou nějaká dobrá bramborová kaše. Samozřejmě i vařené brambory budou skvělo volbou. Dovedu si představit i rýži. Výběr je asi na vás.
Salát
K takovému jídlu si dovedu představit ještě malou porci jednoduchého salátu z polníčku, jen ochuceného nějakým dobrým octem, trochou cukru a troškou olivového oleje.
Sami vidíte, že toto jídlo je extrémně jednoduché a zároveň chutné. Navíc vám umožní zapojit svou fantazii a experimentovat s různou zeleninou, kterou použijete. Pro mě bylo největším plusem to, že jsem mohl zužitkovat zbytky, které se mi doma válely a tím mít skvělý pocit, že jsem nic nevyhodil.