Letos s psaním a vařením malinko zápasím. Ne, že bych nechtěl, ale je té práce kolem domu najednou hodně. Doba je zlá a tak se snažím ušetřit kde se dá. Proto, když jsme začali stavět domovní čističku odpadních vod, zvolili jsme stavbu svépomocí. I přes to, že jsem si půjčili techniku, stejně to jde pomalu, na druhou stranu jistě kupředu. Občas přineseme domu i nějaké houby. Letos to byly hodně hřiby dubové a tak dalším receptem z hub a konkrétně z hřibů dubových jsou houbové karbanátky. Chutnaly a chutnaly opravdu všem a tak se s vámi musím o tento recept podělit.
Pokud se divíte, že jsou s hranolky, tak to byl požadavek. Všichni chtěli hranolky, tak je dostali. Já nejsem odpůrcem hranolek, jen je často nedělám. Belgické si udělám jen když na ně mám vyloženě chuť a pokud nemám čas, tak prostě sáhnu do mrazáku a udělám ty mražené z obchodu. Doma fritézu nemám, na statku fritéza je, ale kvůli pár kouskům likvidovat spoustu oleje se mi nechce, tak je dělám vždy v troubě. Není to ono, ty smažené hranolky jsou prostě nejlepší. Ale hranolky v troubě jsou prostě alternativa. Nikdo si nestěžoval. K tomu pro odlehčení jen lehký salát z okurek, rajčat, strouhaného balkánského sýru a lehká zálivka z trochy oleje a jemného vinného octa.
Suroviny
- 4 velké hrsti čerstvých hub
- 1/2 cibule nakrájené nadrobno
- 1 stroužek česneku (prolisovaného)
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 150-200g strouhanky (Hodně bude záležet, jak se vám bude dařit strouhanku zapracovat, aby karbanátky nelepily, držely pohromadě a přitom zůstaly po osmažení vláčné. Trochu strouhanky budete taky potřebovat na finální drobné obělení před smažením.)
- 1 rohlík
- 100ml mléka
- 2 vejce
- máslo
- rostlinný olej na smažení
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl
- pepř
Jako přílohu můžete zvolit mnoho různých variant. My měli zrovna hranolky, ale také vařené brambory, bramborová kaše, pečivo. Na co zrovna budete mít chuť a náladu. Máte-li rádi bylinky, můžete do hmoty na karbanátky přidat čerstvou majoránku, tymián nebo rozmarýn. Je příjemné zpestření chutě. Ale ne moc, aby vám bylinky nepřebily chuť hub.
Postup
Hned v úvodu musím říct, že jsme si myslel, jak to vše půjde snadno, ale jelikož jsem chtěl, aby karbanátky byly vláčné a ne tvrdé jako beton, tak jsem si s přípravu docela užil. Snažil jsem se totiž do směsi nenapěchovat zbytečně moc strouhanky. Takže se mi trochu lepily a finální obalení karbanátku ve strouhance a přendání na pánev byla lekce ekvilibristiky. Měly malinko tendenci se rozpadat, ale dopadlo to dobře. Odměnou byly báječně jemné houbové karbanátky.
- Očistěte si houby, které nakrájíte. Pak najemno nakrájíte cibuli.
- Do pánve si dáte lžíci másla a na ní orestujete cibuli do sklovita.
- K cibuli přihodíte nakrájené houby, lžičku drceného kmínu, trochu soli a trochu pepře. Vše promícháte a opečete, dokud houby hezky nezměknou. Odhaduji to na maximálně 10 minut.
- Během opékání hub si nakrájíte rohlík na menší kostičky. Smícháte mléko s vajíčky. Ve vetší míse pak smícháte nakrájený rohlík a mléko s vajíčky, aby rohlík všechny tekutiny do sebe nasál.
- Opečené houby a cibuli necháte vychladnout a přidáte do mísy s nacucaným rohlíkem. Promícháte a začnete vmíchávat další suroviny, mouku a česnek.
- Na závěr začnete přimíchávat strouhanku. Tu přidávejte postupně. Průběžně ochutnávejte, zda je potřebné přidat sůl či pepř. Nejprve bude směs neuvěřitelně lepit, ale postupně do sebe začne strouhanka vsakovat vlhkost a směs se zahustí. Důležité je, aby z toho nevznikla tuhá hmota. Pravda, nebude lepit, ale výsledek pak bude strašlivě tvrdý.
- Na pánvi si rozehřejte olej na smažení.
- Pak můžete pomocí lžíce zkusit odebrat kus hmoty, tu položit na strouhanku a jemně obalit. Pokud se vám podaří vzniklý karbanátek přesunout na pánev, máte správnou konzistenci a můžete se vrhnout do smažení. Pokud se vám i s největším úsilím karbanátek rozpadne, budete muset přidat ještě strouhanku.
- Takto obalené karbanátky osmažíte krásně na barvu a máte před sebou báječné houbové karbanátky.
Salát
V létě máme moc rádi, když je u jídla alespoň troška salátu. Tak jsme udělali takový jednoduchý alá balkánský nebo šopský salát. Jen trocha rajčat, salátové okurky, balkánského sýru, kapka oleje a vinný ocet. Takový salát ve vedru jídlo neuvěřitelně odlehčí a i na talíři to pak vypadá mnohem lépe.
Původně mělo být vše jinak
Původně jsem nechtěl dělat houbové karbanátky. Chtěl jsem z těch krásných hub udělat jemnou bílou houbovou omáčku. Jenže doma všichni řekli ne. Byl jsem z toho smutný, protože na bílou houbovku jsem měl opravdu chuť. Jenže jsem byl sám a tak demokratický systém v naší domácnosti rozhodl jinak. Ale nelituji, nakonec jsem byl moc rád. Ty karbanátky byly tak jemné, že se na jazyce rozplývaly.