Možná si myslíte, že jsem se již úplně zbláznil a začínám na svém blogu vytvářet atlas hub. Tak nemusíte mít obavy o mé duševní zdraví, jen bych vás rád, čas od času, seznámil se skvělými surovinami. A jelikož jsme národ houbařů, tak houby jsou hned nasnadě. Letošní rok pro mě nebyl příliš houbařsky úspěšný, nicméně jsem díky přátelům získal přístup k místu, kde opravdu hojně roste Liška obecná. A o té bych dnes rád krátce promluvil.
Houbařská sezóna
Letošní houbařská sezóna v roce 2020 nebyla v mém okolí příliš přívětivá. Ačkoliv bylo léto deštivější oproti minulým letům, i tak lesy v okolí Kamýku nad Vltavou byly extrémně suché. Lepší byla situace v Brdských lesích, ale to je již o kus dál. Malinko jsem propadal depresi, jelikož člověk našel výjimečně nějaký suchohřib, ale i to byla náhoda. Nicméně místní starousedlíci mi ukázali krásné místo, kde i v této sezóně hojně rostly Lišky obecné. Krásné malé údolíčko kolem malého potoka si i v tomto roce udrželo mikroklima, které bylo pro růst Lišky obecné vyhovující a tak bylo možné se po celou sezónu na toto místo vracet a Lišky obecné najít.
Liška obecná
Liška obecná je hojně známa jako liška nebo kuřátko. Jedná se báječnou houbu, která je zbarvená do žluta až žluto-oranžova. Její struktura je pevnější, což je podstatné i pro následnou přípravu. U nás ji najdete zejména v jehličnatých lesích, v borůvčí, mechu či trávě. Tato houba žije v symbióze s většinou stromů, tedy využívajíce kořenů těchto stromů. Nejčastěji pak se smrky a borovicemi.
Kulinářské vlastnosti
Jak jsem již zmínil, tak se jedná o houbu s pevnější strukturou a tak budete vždy vědět, že ji v jídle máte. Díky této vlastnosti, dodává pokrmům jakýsi al dente prvek. To se náramně hodí, jelikož tak s její pomocí můžete budovat strukturu vařeného pokrmu. Díky své krásné barvě, která se udrží i po dobu vaření, vytváří i velice příjemný barevný prvek v jídle. V neposlední řadě je velice důležitá i její chuť, která je oproti jiným houbám velice jemná a příjemná. Proto je velice důležité pracovat při vaření obezřetně s kořením, aby v pokrmu chuťově nezanikla. Chuť je velice decentně peprná nebo pepřová, chcete-li.
Jedná se o velice populární a hodnotnou houbu v gastronomii. Její chutě jsou rozpustné v tucích a tak nejlépe funguje ve spojení se smetanovými omáčkami, smetanovými polévkami, či v jiných pokrmech, kde je obsažena smetana. Manipulace s touto houbou je velice pohodlná, jelikož díky její pevnější struktuře netrpí různými otlačeninami, lámáním se a podobně. Další nespornou výhodou oproti jiným houbám, například suchohřibům je, že netrpí červivostí, což je také moc příjemná vlastnost.
Jak lišky získat?
Prvně, pokud si troufáte a víte kde, tak v lese. Dá se říci, že je to asi nejlevnější cesta, tedy pokud nemusíte do lesa cestovat mnoho kilometrů. Další možností je si lišky koupit. Liška obecná je velice populární tržní houba a tak je vcelku snadné si ji koupit v obchodě nebo na trhu. Samozřejmě ve správném období.
Jak lišky použít
Receptů z Lišek obecných je nespočet. Náramně bude fungovat ve smetanových omáčkách, v dobré domácí bramboračce, kyselých mléčných polévkách, tak i jako nakládaná například v octu. I samotné lišky restované na másle budou skvělým doplňkem k masům. Již před mnoha lety jsem jedl báječné jídlo, které obsahovali lišky. Byl to losos se špenáte a liškami se smetanou. Tato kombinace byla opravdu velice chutná.
Lišky se smetanou
Osobně jsem vyzkoušel skvělý a jednoduchý recept na Lišky se smetanou, který mi ukázali tady ve Velké. Je to velice jednoduchý recept, který zvládne každý i úplný začátečník a maximálně si v něm to jemnou chuť lišek vychutnáte. Tento recept úplně splňuje potřeby, které lišky mají. Je v něm smetana, je v něm trocha octu a díky této kombinací chutí lišky přesně vyniknou.
Krkonošská polévka z lišek
Naprosto výtečná polévka z lišek, která se v mnohém podobá kulajdě, ale je malinko jiná. Již dlouho jsem nezažil, že by velký hrnec polévky zmizel tak rychle. Stihl jsem si dát jeden talíř a najednou byla pryč. Lišky a smetana se prostě mají velice rádi a náramně se k sobě hodí. U tohoto receptu jsem se nechal inspirovat šéfkuchařem Františkem Šímkem z Krkonoš. Rozhodně doporučuji tuto polévky vyzkoušet.
Až budu vařit nějaký další recept z Lišek obecných, určitě vám sem, do tohoto příspěvku přidám odkaz i na další recepty. Bude fajn, mít u této houby recepty hezky pohromadě.
A co vy?
Sbíráte houby? Sbíráte Lišky obecné? Pojďte se s námi podělit o vaše zkušenosti, recepty a zážitky. Místo v komentářích je tady pro vás.