Poprvé jsem se s touto tradiční mexickou omáčkou nebo dipem setkal když jsem před mnoha lety ochutnal Quesadillas v jedné restauraci, která byla nedaleko garsonky, kde jsem tenkrát v Praze pobýval. Byla to prostě pecka a když jsem si pak začal Quesadillas dělat doma, sprostě jsem ty jejich „okopčil“, tak jsme si Guacamole kupoval obchodě. Už tenkrát mě vytáčela cena. Jenže lenost byla děsná a trvalo mi mnoho let, než jsem si začal Guacamole dělat doma také. Samozřejmě nechutná jako v obchodě, naopak chutná tak jako v Mexiku a to se vyplatí. Nakonec se ukázalo, že můžu tuto laskominu kombinovat s mnoha různými věcmi a tak ji používám jako zdravou pomazánku.
Suroviny
- 1 velké avokádo nebo 2 menší (důležitá je úplná zralost, tedy avokádo musí být to téměř černé a hlavně měkké)
- 1 stroužek česneku
- 1 malá červená cibule
- šťáva z limetky
- 1 větší rajče nebo odpovídající množství cherry rajčátek
- koriandr (zhruba hrst lístků bez stonků a pak trocha na ozdobení)
- chilli paprička (můžete vynechat já nemůžu)
- sůl
- pepř
Postup
Celá příprava Guacamole je neuvěřitelně jednoduchá a snadná. Vážně nechápu, proč mi trvalo tak dlouho, že jsem s domácí výrobou tak otálel. Samozřejmě jste omezeni tím, zda seženete zralé avokádo a to se nemusí vždy podařit.
- Rozpůlíte avokádo/a, pomocí nože odstraníte pecku a lžicí vydlábnete dužninu. Jde to komplet jedním záběrem.
- Nakrájíte rajče či rajčátka, nakrájíte cibuli na drobno, nakrájíte chilli.
- Do mixéru dáte avokádo, rajčata, cibuli, prolisovaný česnek, šťávu z limetky, koriandr a chilli. Vše pěkně rozmixujete. Já potrápil svůj tyčák, když máte cutter je to ještě lepší a nemusíte ingredience ani krájet.
- Rozmixovanou směs pak dochutíte solí, pepřem, potažmo můžete přidat trochu šťávy z limetky.
- Čekáte ještě něco? Tak nečekejte, prostě to můžete začít konzumovat. Já to ještě rád vychladím, ale to je má osobní preference.
Tak si jej hezky užívejte a já vám do budoucna připravím i nějaké recepty, kde můžete Guacamole využít.
Pokud máte hodně měkké avokádo a máte radši hrubší strukturu, tak avokádo mixovat nemusíte a můžete jej pouze rozmačkat vidličkou. Stejně tak je príma, když část rajčat nerozmixujete a část dužniny nakrájíte na drobné kostičky a do Guacamole pouze vmícháte. |