Když jsem vám ukazoval postup, jak si vyrobit domácí jogurt, který byl očkovaný koupeným jogurtem, slíbil jsem vám, že pro vás vyzkouším i postupy jak vyrobit domácí jogurt očkovaný kulturami. V tomto článku vám postup ukážu a pokusím se v průběhu času doplňovat kultury, které budu zkoušet. Můžete tudíž očekávat, že tento post bude v průběhu času aktualizován a doplňován. Vězte, že postup s kulturami je praktický totožný s postupem, kdy očkujete jogurtem, nicméně se vám pokusím zde popsat i to jaký jogurt vznikne. Tedy, jakou má konzistenci, chuť a podobně. Pokud narazím na kulturu, která vyžaduje výrazně odlišný postup, pak bude mít smysl popsat takový postup samostatně. Pokud se rozhodnete vyrábět jogurt pomocí kultur, předpokládám, že chcete dosáhnout maximálního výsledku a tudíž již máte alespoň základní teploměr. Proto budu v postupu popisovat již pouze variantu s měřením teploty.
Domácí mlékař – Klára Hadašová
V tomto příspěvku a jsem se nechal inspirovat a s daty vycházel z nejlepší knížky o mléce a produktech mléka od Kláry Hadašové, Domácí mlékař. Snažil jsem se popsat svou zkušenost a postup, který jsem zvolil. Rozhodně všem doporučuji si knížku zakoupit, jelikož se jedná o to nejlepší, co můžete dnes na trhu pořídit.
Web Domácí mlékař: www.domacimlekar.com
Web Co nového na kopci: www.conovehonakopci.cz
Knihu si můžete snadno zakoupit zde (Domácí mlékař) a tím Kláru podpořit v její úctyhodné práci.
Suroviny
- 1l čerstvého plnotučného mléka
- jogurtová kultura (množství pro každou kulturu uvedu v doplňující tabulce)
Jogurtové kultury
CHR HANSEN – YF -L812 |
Postup
- V hrnci zahřejete mléko na teplotu 95°C. Tento krok je důležitý, jelikož jak jsem všude vyčetl, změní to nějak složení bílkovin a díky tomu je pak jogurt hustý.
- Rychle zchladíte mléko na teplotu 42-47°C. To uděláte nejsnáze tak, že dáte hrnec do dřezu a napustíte studenou vodu kolem. Mléko budete promíchávat a díky tomu se ochladí ještě rychleji.
- Pak mléko naočkujete. Dle kultury si odvážíte potřebné množství a to důkladně rozmícháte v troše mléka, které si odebere z hrnce s vaším mlékem. Pak vlijete zpět do mléka a důkladně promícháte.
- Nyní přijde na řadu proces zrání jogurtu. Tady pokud máte jogurtovač, jako že já nemám, tak nalijete naočkované mléko do lahviček a dáte do jogurtovače. Jelikož já jej nemám, tak jsem před přípravou připravil skleničky po jogurtech, které doma jím, ty jsem dal na minutu do mikrovlnky, pro jistotu. Do těchto skleniček nalijete naočkované mléko, uzavřete a nyní přijde na řadu jak nechat zrát.
- Můžete si pomoci nějakou termo-taškou nebo prostě sklenice zabalíte do deky a dáte pod peřinu do postele. Tam je necháte zrát 4-6 hodin někdy dokonce hodin 8. Já nechal samozřejmě 6.
- Po vyzrání dáte do lednice na 12 hodin vychladit. Během této doby probíhá ještě jakési dozrávání a hlavně jogurt ještě dále houstne. A tímto máte vlastní jogurt z kultur.
Lepší než z obchodu
Rozhodně musím říct, že domácí jogurt očkovaný kulturami je mnohem lepší než většina jogurtů z obchodu. Přesně víte z čeho se skládá a díky různým kulturám můžete pracovat i s jemnou konečnou chutí. Vřele všem doporučuji.