Loni jsem trávil čarodějnice na chatě u mého výtečného kamaráda Kuby. No, nebyl jsem tam sám, bylo tam „hafo“ lidí. Nicméně se tam mohutně pilo, to hlavně a mohutně jedlo. Ještě teď před sebou vidím tu lajnu hamburgerů. No a jelikož jsme hodně grilovali, Kuba udělal svůj Nivový dip. Hmmm, byla to super pomazánka :-). No já nevím, ono se to dá skvěle konzumovat na grilovaném mase, ono to funguje jako bezva dip k zelenině a ono to parádně chutná na dobrém pečivu jako pomazánka. Kam jen mám tohle zařadit? Ono je to přeci jedno, je to totiž skvělé. Díky Kubo. A i vy můžete vyzkoušet Kubíkův Dip z Nivy.
Suroviny
- 200-220g sýru s modrou plísní Niva
- 1-1,5 velké zakysané smetany nebo 2-3 menší kelímky (hodně záleží jak hustou konzistenci budete chtít)
- 4 kousky jarní cibulky i se zelenou natí
- trocha sušeného oregana
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
Postup
Na jemném struhadle nastrouháte Nivu a smícháte se zakysanou smetanou, trochou oregana a prolisovaným česnekem. Jarní cibulku očistíte, nakrájíte na malá kolečka, včetně natě a přimícháte do zakysané smetany s Nivou. Dochutíte solí a pepřem a opět důkladně promícháte. Dáte vychladit a pak používáte dle potřeby jako pomazánku nebo dip k masu či zelenině.
Osobně jsem dip z Nivy již dělal mnohokrát a vždy s obrovským úspěchem. Moc rád jej používám při grilování. Jako pomazánku jej mám rád jen tak na chleba nebo i pro návštěvu na jednohubky. Jen si musíte dát velký pozor, aby se jím návštěva nepřejedla. Pak když přinesete večeři, všichni jen koukaj, kam to asi dají. bříška jsou plná.
U podobných záležitostí prostě nevíte a ono je to ve výsledku jedno. Tato kombinace je tak skvělá, že si ji můžete dát jako dezert. Kubo, moc děkujeme za recept a za to, žes to s našimi kecy vydržel.