Utopenci


Česká, Chilli, Chuťovky, Jen tak recepty, Nakládání / Úterý, 2 ledna, 2018

Klasické hospodské jídlo k pivu, to je prostě Utopenec. Se zdravou výživou to nemá nic společného, dietář se opět pokouší o sebevraždu, ale když vidím tu jiskřičku v oku mojí Zuzky, když kouká na ten talíř, musím, musím je udělat znovu. Oba milujeme pálivé a tak neřešíme feferonky z originálních receptů, ale dáváme tam pořádný kalibr. Chilli papričky nad milión SHU. A naši utopenci jsou super.

Utopenec
Utopenec

Pořádný utopenec musí být pikantní, jinak je to nuda a proto je dobré se připravit. Nemusíte sháněn papričky zabijáky, stačí opravdu feferonky a nebo skočte třeba do Makra a tam si můžete vybrat méně pálivé chilli, jako jsou Jalapenos, Cayenne a podobně. Pokud chcete, aby vše dopadlo na výbornou, pozorně vybírejte špekáčky. Hledejte opravdu špekáčky a ne nějaké šmakulády, které se nedají jíst a jen si ten prožitek pokazíte.

Utopenec
Utopenec

Suroviny

  • 7 co nejkvalitnějších špekáčků
  • 2 větší nakládané okurky
  • hořčice Dijónská nebo v případě nouze plnotučná
  • 2-3 cibule
  • sladká nebo pálivá mletá paprika (dle vaší preference)
  • chilli pasta (pokud máte a máte rádi, já používám svou atomovou bombu)
  • chilli nebo feferonky (opět pokud chcete a máte rádi, já používám rád Carolina reaper, Trinidad Scorpion Moruga nebo aspoň Habanero)

Nálev

  • 20 kuliček černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička soli
  • 300 ml běžného lihového octa
  • 600 ml vody

Já nakládám do velké skleněné sklenice se skleněným uzávěrem z Ikea obchodu a vejde se tam cca 7 špekáčků.

Postup

  1. Jako první věc si dáte vařit nálev. Do hrnce dáte všechny ingredience na nálev a necháte na ohni vařit až začne probublávat.
  2. Během vaření nálevu si nakrájíte cibuli na půlkolečka, chilli na nudličky.
  3. Nakrojíte špekáčky. Jednu vnitřní stranu potřete hořčicí a druhou chilli pastou.
  4. Pak jemně nasypete mletou papriku a vložíte plátek okurky a trochu chilli nudliček.
  5. Na dno sklenice dáte část cibule, trochu chilli, naplněné špekáčky a pak znova. Cibule, chilli špekáčky a to tak dlouho, dokud není sklenice plná. Na závěr zasypete poslední vrstvou cibule.
  6. Sklenice je plná, tak ji zalijete teplým nálevem a uzavřete.
  7. Takto necháte den stát při pokojové teplotě a pak dáte do lednice. Tam necháte minimálně 6 dní a můžete zkusit poprvé ochutnat.
Utopenec
Utopenec

Nejlepší jsou domácí utopenci s dobrým čerstvým chlebem. To je pak prostě gastro orgasmus.

  • Čím kvalitnější špekáčky jsou, tím lépe.
  • Nešetřete také na množství cibule.
  • Utopenec má pálit, tak nebuďte „srábotky“ a něco pálivého k nim přihoďte. V případě největšího strachu alespoň feferonka.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *