Bedla vysoká, známá i neznámá


Houby / Úterý, 14 ledna, 2025

Většinou již víte, že já mám houby moc rád. A taky, že zde nebuduji nějaký mykologický kroužek, ale chci vás seznámit s houbami, která sbírám, dostávám, a pak z nich vařím. Bedla vysoká je jednou z nich. Tedy pokud jich není moc. Pokud jich rostou všude stovky, pak už mě to nebaví sbírat a ani neustále vymýšlet, co z nich uvařit. A letos, letos to bylo regulérní peklo. Ale o tom si ještě něco povíme později. Nicméně podstatné, pro tento příspěvek, je seznámení s houbou jménem bedla vysoká, kterou většina lidí zná, ale mnoho již neví, že není bedla jako bedla.

Houbařská sezóna 2024

Co se dělo v roce 2024 jsem snad ještě nikdy nezažil. Myslím, že příroda na nás již začíná křičet o pomoc. A to opravdu moc. Zima roku 2023/2024 stála slušně řešeno za prd. Sněhu bylo málo a to jsme zrovna opět začali všichni lyžovat. No a jak rychle jsme začali, tak rychle jsme skončili. Pak přišlo krásné jaro. A to jaro bylo z pohledu hub kouzelné. Konečně jsem mohl v životě ochutnal kačenku českou. A pak rostlo všechno, i to co růst nemělo. Jenže najednou přišlo teplo a sucho. Všechny houby se vytratily. A my čekali celé léto, kdy začnou růst. A ono nic. Nic až do začátku září, kdy pršelo a pršelo. Přišly povodně a půda byla nacucaná vodou. Pak se oteplilo a všechny houby, které celou dobu čekaly se rozhodly, že vyrostou najednou.

Ato plné bedel
Byl to boj. Kubík chtěl mít doma všechny, ale povedlo se nám to zredukovat alespoň takto.

Přesně toto předvedly i bedly. Najednou jich vyrostly stovky, co stovky, tisíce. Bylo to neuvěřitelné a lidé je nosili domů po bednách. Tak přeci víme, že „hamty hamty, ať mám víc než tamty“. Pak je vyhazovali. A i my si jich pár přinesli domů, protože jsme měli silné houbové abstinenční příznaky. Navíc malý Kubík byl jako posedlý a nejraději by přinesl domů všechny bedly z okolí. Já sbíral co nejmenší, zavřené klobouky a Kubík pro změnu jen ty největší.

Bedla vysoká

Chtěl bych říct, že ji přeci každý zná, ne? Jenže ono to tak být nemusí, ale to si povíme později. Jedná se o bedlu, která patří opravdu k těm z největších, jejichž klobouk dosahuje průměru 10-30 cm a výška bývá 20-40cm. Jedná se opravdu o velikou houbu, kterou ve své plné velikosti nepřehlédnete. Vzhled klobouku vidíte na fotkách. U mladých bedel je hladký a jak houba roste, tak popraská a má na povrchu takové lupínky. Noha bývá hnědá, dlouhá a štíhlá. Lupeny jsou velice světlé, bělavé. U starších kusů pak jemně nahnědlé. Samotná dužnina je bělavá. Když do ní říznete nemění barvu a to je podstatné, když si ji nechte splést s jinou bedlou, kterou byste jíst pro změnu neměli.

Bedly rostou celé léto až do podzimu. Nejčastěji na ně narazíte na krajích lesů a to jak jehličnatých tak i listnatých. Nebo i v lesích, ale pouze v místech, kde je dostatek slunečního svitu. My je nejčastěji sbíráme na krajích borových lesů.

Bedla vysoká
Bedla vysoká

Pozor

Je to již několik let, co jsem se musel probudit z mé neznalosti, že bedly jsou jen jedny. Jednou jsem tak narazil pod břízami u slapské přehrady na bedly, které byly krásné, ale takové malé. Byl jsem dost tvrdě upozorněn, že tyto jedlé nejsou a že by mi po nich nemuselo být zrovna do zpěvu. Tak pokud jste to nevěděli, tak bedel je opravdu hodně a buďte opatrní. Některé jsou považovány i za jedovaté.

https://www.denik.cz/regiony/pozor-na-bedly-jak-bezpecne-rozlisit-jedle-od-nejedlych-20240929.html

Nicméně tohle není atlas hub a tak tuto houbu již nebudu více popisovat. Na konci článku vám dám opět nějaké odkazy na zdroje. Spíš se podíváme na to, jak ty bedly upravíme v kuchyni.

Jak ji získat

Musím se přiznat, že jsem se nikdy nesetkal s tím, že by se bedla někde prodávala, Jistě, může být možné, že se někde nárazově objeví na nějakém trhu. Nicméně nejběžnější a dle mého názoru i nejčastější cestou je, si bedly vysoké prostě nasbírat. Když rostou, tak jich je všude spousta. Případně vám je někdo dá. Víte, všichni básní o řízcích z bedly, ale když je někdo 1x nebo 2x po sobe udělá, už se mu je příště nechce dělat znovu. A co si budeme povídat, bedla není zas tak ceněnou a vyhledávanou houbou, jako jsou hříbky, lišky a podobně.

Bedla vysoká
Bedla vysoká

Kulinářské vlastnosti

Bedla je zvláštní houba. Mnohými houbaři nedoceněná a v kuchyni ji většina zná snad jen obalovanou jako řízek. Její chuť není nikterak výrazná, ale přitom příjemné lahodná a houbová. Konzistence je taková řídká, v lupení papírová. Nicméně si myslím, že je zbytečně podceňovaná a dají se z ní dělat výborné dobroty.

Bedla vysoká
Bedla vysoká

Jak bedly použít

Myslím, že bedly obalované jako řízek zná snad každý. Trojobal je možné nahradit i nějakým testíčkem. A co dalšího z nich děláte vy? Podle mě se rozhodně hodí, po usušení a nadrcení, jako houbové koření, které zesílí každý váš pokrm. Bedly můžete nakládat a fungují báječně. Bedly, dokud ještě mají uzavřené klobouky můžete plnit různými směsmi nebo je můžete použít do omáček a nebo pod maso. Vy to neděláte? A není to škoda? Já už mívám řízků z bedly docela plné zuby a přitom je to taková univerzální houba. Zkuste je zakomponovat do různých jídel, včetně polévek. Nemusíte mít obavy, že to nebude fungovat. Ono to opravdu funguje.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bedla_vysok%C3%A1
https://www.myko.cz/myko-atlas/Macrolepiota-procera/
https://www.nahouby.cz/atlas-hub/bedla-vysoka
https://www.ohoubach.cz/atlas-hub/detail/101/Bedla-vysoka/

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *