Srnčí na víně s krémovou kaší


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Středa, 23 října, 2024

Každý rok se snažím udělat nějakou tu zvěřinu. Loni to byl zvěřinový gulášek, letos jsem se rozhodl tu srnku udělat hezky na víně. Je to taková silná inspirace receptem na telecí líčka na víně, samozřejmě dobrém víně. Toho vína tam padlo opravdu dost, a co zůstalo to jsem s chutí dopil. Nejvíc mě překvapilo, že toto jídlo nejvíce chutnalo našemu malému Kubíkovi, z toho jsem měl obrovskou radost. Na toto srnčí na víně jsem si dokonce koupil speciální litinový hrnec, po kterém jsem již dlouho pokukoval. Krásný hrnec od Fabiniho. Byl v akci a já neodolal.

Srnčí na víně s krémovou kaší
Srnčí na víně s krémovou kaší

Suroviny

Recepty tohoto typu mívají vícero surovin, ale není třeba se obávat, jejich příprava rozhodně není záludná.

  • 1 kg krkovice z mladé srnky
  • 1 větší mrkev + 1 malá mrkev na zdobení
  • 1 malá petržel  + půlka menší petržele na ozdobení
  • 150 g celeru (z toho 50g na ozdobení) 
  • 1 celý stonek řapíkatého celeru
  • 1 střední cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 150 ml hovězího vývaru
  • řepkový olej
  • 1 malý rajský protlak
  • 0,5 l červeného vína (já zvolil Cabernet Sauvignon)
  • kousek másla
  • majoránka (nejlepší je čerstvá, jakou jsem použil já, ale když máte pouze sušenou, použijte tu)
  • sůl
  • pepř

Jako přílohu jsem zvolil bramborovou kaši. Tedy konkrétně jsem zde zvolil bramborovou kaši s majoránkou, ale můžete si uvařit kteroukoliv.

Srnčí na víně
Srnčí na víně

Postup

Rozhodně si na vaření vyčleňte dostatek času. Ne, že budete stát u plotny dlouho, ale bude to trvat trochu déle, jelikož zvolíme pomalou metodu. Nevařil jsem v elektrickém pomalém hrnci, ale zvolil jsem litinový hrnec, který jsem pak dal do trouby. Já jsem takto vařil víkendový oběd a proto jsem své kuchtění zahájil již v noci, než jsem šel spát. Začátek byl tedy někdy kolem 22:00.

  1. Asi nikoho nepřekvapí, že jako první krok dám přípravu. Do přípravy jednoznačně patří očištění srnčího masa, včetně odstranění blan a nakrájení na větší kousky. Pak je tam spousta zeleniny. Část zeleniny budete pomalu dusit s masem na omáčku a část zeleniny si na úplný závěr opečete na másle jako doplněk k masu a omáčce. Takže nejprve si vezmete 1 větší mrkev, oškrábete ji a nakrájíte na kousky. Pak si vezmete 1 malou petržel, oškrábete ji a nakrájíte na kousky. 100g celeru nakrájíte na kousky. Řapíkatý celer nakrájíte na kousky. Stejně jako na kousky nakrájíte cibuli. Zbytek zeleniny si schovejte na později, budete ji chystat na konci před finišem.
  2. Do hrnce dejte olej, rozehřejte jej a opečte ze všech stran kousky masa.
  3. Pak maso vytáhněte z hrnce a dejte si jej bokem.
  4. Do hrnce přidejte trochu oleje a vhoďte nakrájenou zeleninu, kterou opékejte pěkně na barvu.
  5. Oloupejte si česnek, nožem ho rozmáčkněte, přihoďte k zelenině a také opečte.
  6. Přidejte rajský protlak, pár minut jej orestujte se zeleninou a pak zalijte červeným vínem.
  7. Vraťte maso.
  8. Důkladně promíchejte a nechte dojít k varu.
  9. Pak přidejte hovězí vývar nebo jakýkoliv vývar a když nemáte vývar, stačí jen voda.
  10. Přiveďte k varu a pak dejte do trouby pěkně pomalu duste při teplotě 90°C do rána. Nebo prostě nějakých 7-8 hodin. Celé to díky tomu získá neskutečnou sílu. Pokud máte pomalý hrnec, můžete to dělat v něm, je to ekonomičtější varianta.
  11. Nyní maso vytáhněte z omáčky a omáčku přepasírujte přes síto.
  12. Omáčku vraťte na sporák na malý plamen, vraťte maso a ze 4 snítek strhněte čerstvou majoránku, kterou vhoďte do omáčky s masem a nechte pomalu táhnout.
  13. Na másle si opečte zbývající zeleninu nakrájenou na malé kostičky: mrkev, petržel, celer, společně s trochou čerstvé majoránky.
  14. Během přípravy si nezapomeňte udělat přílohu, v mém případě to byla majoránková bramborová kaše. Nebo jakákoliv dobrá bramborová kaše. Za mě to je nejlepší příloha.
  15. Nyní již je na řadě pouze servírování. Tak dobrou chuť.
Srnčí na víně
Srnčí na víně

Servis jako takový je naprosto jednoduchý. Mám rád centrální rozložení. Tedy nejprve jde na talíř bramborová kaše, pak  maso, pak omáčka a na závěr opečená kořenová zelenina.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *