Rýžová polévka z uzeného vývaru, prostě rýžovka


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Úterý, 23 července, 2024

Mám tady takovou sérii, kde likviduji různé přebytky a zbytky. Naposled jsem vám popisoval svůj recept na cmundu po kaplicku nebo také kaplickou cmundu. A dnes pokračuji v zužitkování všeho, co mi zůstalo. A mě zůstal uzený vývar. Co s ním? Tak přeci rýžová polévka nebo taky rýžovka jak jí říkají u mojí Zuzanky doma.

Tak upřímně, tohle není žádný výkvět gastronomie. Ale na druhou stranu si říkám, proč ne, proč si ji neuvařit. Je dobrá, jednoduchá a rychlá. Uzený vývar se vám doma taky často přihodí a tak je tato polévka jedním z možných receptů jak s ním naložit. Mě zůstal vývar pro vaření uzeného masa do cmundy. Ten uzený vývar se dá zužitkovat i jinak. Základ nějaké jiné vývarové polévky, do omáčky. Ale já tentokrát zvolil rýžovku. Vím, že ji Zuzanka miluje, podobně jako starý klasický oukrop.

Rýžová polévka
Rýžová polévka

Suroviny

Surovin je potřeba opravdu jen pár. Ty máte určitě doma všichni.

  • uzený vývar (já měl cca 1,5 litru)
  • velká hrst rýže
  • hrst drcené majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • případně mléko (to oni doma nepoužívají, ale já mléko do uzeného vývaru miluji)

Omlouvám se, že množství surovin není nijak exaktně dáno, ale je to taková hrstková polévka. Možná by se dalo říct, že se všeho dává přiměřeně, dle toho, jak to máte rádi. Někdo ji chce mít hodně rýžovou, někdo hodně česnekovou. Já všeho dávám tak akorát.

rýžová polévka
Rýžová polévka

Postup

Mám pocit, že jednodušší polévku ani neznám. Pokud máte uzený vývar již hotový, tak to je skutečně otázka několika minut.

  1. Vezměte vývar z uzeného masa a dejte jej hřát na sporák, aby začal pomalu vřít.
  2. Dejte do horkého vývaru rýži a uvařte ji. Množství závisí na tom, jak moc chcete mít polévku hustou. Navíc rýži vaříte tak , aby hodně změkla.
  3. Přidejte do polévky prolisovaný česnek a promnutou sušenou majoránku.
  4. Vše provařte a pak dochuťte solí a pepřem.

Tak to je opravdu vše. Když jsem tuto polévku dostal poprvé, tak jsem si říkal, opravdu? Ale teď už vím, že je moc fajn, je to taková uzená polévka, do které se navíc přidá česnek. Nicméně fantazii se meze nekladou a tak si ji můžete různě zpestřit. Ať už samotným uzeným masem nebo nějakou zeleninou nebo jako já, mlékem. Já totiž naprosto miluji uzenou polévku a v ní trochu mléka. Tak to miluji už od malička.

Rýžová polévka s mlékem
Rýžová polévka s mlékem

U Zuzanky doma do této polévky dávají koření do polévky Klasik? To já bych nemohl. Tady tyhle chemické dochucovadla jsou pro mě naprostý hnus. Absolutně to přebije chuť čehokoliv a vše pak chutná stejně. Tak to raději ani nezkoušejte, nebo byste mě pěkně naštvali ;-).

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *