Bulharská pomazánka nebo také Bulharka, úplně jako v mém dětství


Česká, Jen tak recepty, Pomazánky / Pondělí, 17 června, 2024

Ačkoliv mi některé ženy, dámy či slečny  ještě říkají mladý pane, něco již pamatuji. Vyrůstal jsem ještě před velkým kotrmelcem a dodnes si pamatuji na věci které jsem i v té době měl rád a dodnes na ně vzpomínám. Jednou z těchto věcí je bulharská pomazánka, které jsme říkali prostě Bulharka. Za mého dětství v ní bývalo výrazně více masa než brambor. Po kotrmelci začaly převažovat brambory a někdy jsem silně pochyboval, jestli tam vůbec nějaké maso je. Ačkoliv vím, že do Bulharky brambory patří, tak když si vařím hovězí vývar, nahradím brambory vařenou zeleninou z vývaru. Chutná to skvěle a přitom nemusíte nic vyhazovat. A když není vařená zelenina, tak tam můžu dát uvařený brambor, jak to má být. Já tam stejně potřebuji hlavně hodně masa, že?

Narodil jsem se a do 26ti let jsem žil v Ostravě. Tam jsme se s bulharskou pomazánkou, Bulharkou potkávali běžně, snad v každém obchodě. Když jsem se pak přestěhoval do Prahy, byl jsem překvapený, že ji tady prakticky zná jen málokdo. Proč? To se mi nepodařilo zjistit. Takže pokud Bulharku neznáte nebo na ni vzpomínáte stejně jako já, tak nyní tady pro vás mám recept, jak si ji doma udělat velice snadno. A často to může být ze zbytků z vaření hovězího vývaru.

Co to ta Bulharka vlastně je?

Bulharská pomazánka
Bulharská pomazánka

Bulharská pomazánka je masová pomazánka z vařeného hovězího masa, do které se může dát jako nějaká vložka zelenina nebo brambory (v originále jsou to vždy brambory). Trochu nakládaných okurek, čerstvá cibule a pak kečup a majonéza. Přijde vám to jako bizár? Food bizár? Možná, ale za mě to je jedna z nejlepších pomazánek, které znám. Je skvělá jak na čerstvé pečivo, tak i na různé topinky či toasty. Od malička jsem ji miloval, jen tak s čerstvým rohlíkem.

Dodnes si pamatuji, že tuto pomazánku dělávala naprosto dokonale i maminka jedné holky, se kterou jsem na střední a vysoké škole chodil. Byla skutečně dokonalá. Ta pomazánka, samozřejmě. Takže když jsem si před pár lety takhle vařil hovězí vývar, vzpomněl jsem si na to, jak to dělala a já si řekl, že to taky zkusím.

To jsem si tak vařil vývar

Tento recept jsem si sepsal díky tomu, že jsem opět vařil hezky pomalu tažený hovězí vývar v pomalém hrnci a nechtěl jsem z vaření nic vyhodit. Takže když mi zůstalo vařené hovězí maso a vyvařená zelenina, řekl jsem si, že bude zase Bulharka a vše krásně zužitkuji. Maso i zeleninu jsem si nechal bokem vychladnout a vrhnul jsem se do přípravy pomazánky.

Pomalu tažený hovězí vývar z kostí a masa v pomalém hrnci
Pomalu tažený hovězí vývar z kostí a masa v pomalém hrnci

Suroviny

Suroviny jsem rozdělil do několika skupin. Tato první je takový ten hlavní základ, který dělá Bulharku Bulharkou.

  • 200-250g uvařeného hovězího masa
  • 100g sterilovaných okurek
  • 1/2 střední cibule
  • 2 vrchovaté lžíce majonézy
  • 1 lžíce kečupu
Pokud děláte z přebytků z polévky

Zeleninu použijete, pokud nechcete vyhazovat přebytky uvařené zeleniny. Já to tak dělám. Je to stejně jen vložka, která z velké míry jen upravuje konzistenci. Na chuť až tak velký vliv nemá.

  • 1 uvařená střední mrkev
  • 1 uvařená malá petržel
  • malý kousek uvařeného celeru
Pokud nemáte zeleninu

V originálním receptu se používají jako vložka brambory. Takže pokud nemáte uvařenou zeleninu z polévky, použijte brambory.

  • 1 větší uvařená brambora

Na finální dochucení sůl a pepř.

Bulharská pomazánka

Postup

Na přípravu této pomazánky je potřebné mít doma mlýnek na maso. Nevím, možná by se dalo dosáhnout této konzistence i nějakým mixérem nebo cutterem. Suroviny budete do mlýnku na maso dávat postupně a na pořadí zde opravdu záleží. Poslední surovinou, kterou budete do mlýnku dávat je ta na vložku, protože v mlýnku vždy něco zůstane. Byla by obrovská škoda, pokud by vám v mlýnku zůstalo maso, že?

  1. Připravte si mlýnek a dejte do něj nějakou střední „šajbu“ (takovou tu mřížku s kulatými otvory nebo taky matrici).
  2. Postupně vkládejte suroviny v následujícím pořadí: maso, okurky, cibule.
  3. Pokud děláte Bulharku se zeleninou tak pak pomelte: mrkev, petržel, celer. Pokud děláte Bulharku s bramborem, tak nyní dáte brambory.
  4. Celou směr promíchejte a dejte do ní majonézu a kečup. Ochutnejte a pokud cítíte, že potřebujete přidat majonézu nebo kečup, tak přidejte. Buďte s kečupem opatrní, ať nemáte místo bulharské pomazánky kečupovou „kejdu“.
  5. Je-li to nutné, tak dochuťte solí a pepřem.
  6. Dejte vychladit do lednice.
Bulharská pomazánka
Bulharská pomazánka

Pomazánku si můžete dát na jakékoliv pečivo. Takový čerstvý rohlík, houska, krajíc chleba nebo na nějaký opečený toast nebo topinku. Určitě vyzkoušejte, které pečivo vám bude chutnat nejvíce. Já poslední léta ujíždím na dobrém a kvalitním opečeném toastovém chlebu.

Ještě jsem chtěl říct jednu věc. Když chcete mít Bulharku jo skvělou, nesmíte maso příliš dlouho vařit. Čím déle maso vaříte, tím je sušší a musíte to pak dohánět například majonézou. Tak na to myslete.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *