A jsem tady zas se svým okénkem do kuchařské duše Romana Vaňka. Hned jsem vzal další recept v řadě. A ano, je to další polévka. Jenže já to musím říct hned. Ona je naprosto boží a úžasná. Cibulová polévka s liškami, je prostě a jednoduše rajská hudba pro mé chuťové pohárky. Jedná se opět o recept z kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček. A pokud jste si ještě nebyli jisti, jestli tuto kuchařku chcete, tak tato polévka rozhodla, chcete.
Tohle prostě bude tradice
Zjistil jsem, že pokud chci něco opravdu dodržovat, musí to mít jistou formu pravidelnosti. Takže se nyní snažím, během víkendu vybrat recept, objednat všechny suroviny přes rohlik.cz a na začátku týdne uvařit něco společně s Romanem Vaňkem, tedy ve společnosti jeho kuchařek. A musím říct, že se na to už od pátku vždy těším. Proklikávám Rohlík a plním košík jak potřebnými surovinami, tak množstvím nepotřebných, ale moc dobrých věcí. Stejně to bylo i nyní. A musím říct, že ten „Veltlínek“, kterého bylo potřeba pouze 150ml byl naprosto odzbrojující.
Proč jsem tuto polévku nevařil loni?
Vzpomínáte na loňskou houbovou apokalypsu? To, když rostly houby nad i na asfaltu? Tak letos asi víte, že situace je naprosto opačná. Prakticky houby žádné nejsou nebo jen velice málo. No, u nás to tak aspoň je. A já vařím polévku z lišek. Vzpomínáte na to, jak jsem se vytahoval, jak si pro houby skočím na místo, kde je vždy najdeme? Třebas lišky, které na místečku rostou ve velkém a stačí si na místečko zajít a přinést košíček? Tak já je tentokrát musel lišky koupit. Ještěže Rohlík má ve svém sortimentu i čerstvé houby. Nejsou levné, ale jsou.
Ono, co si budeme povídat, nakupování přes rohlík není žádná sociální disciplína. To že vám to dovezou a dovezou prakticky kdykoliv má svou cenu. A to jak cenu za dovoz, tak cenu jednotlivých položek. Navíc, když tam nakupujete, tak to do košíku padá jedna báseň. O to větší je pak překvapení, když se má za plný košík zaplatit.
Povedlo se?
No a jak to dopadlo? Přátelé, naprosto skvěle. Recept jsem dodržel do posledního písmene, do posledního gramu, minuty či mililitru. Schválně se podívejte. Moje polévka se přesně podobá fotografii v kuchařce. A ta chuť. Ta chuť me ovládla a nejen mě. Nelituji žádné stokoruny investované navíc do tohoto receptu.
Skvělá vyváženost této polévky je fenomenální. Jemná sladko kyselost dělá tuto polévku lehkou a zároveň „fresh“. Takže co vám mohu říct. Uvařte si ji, stojí to za to.