Nejčastěji se stává, že ty nejjednodušší věci bývají ty nejlepší. Takže, když mi známí přinesli sírovce žlutooranžového, hned jsem věděl, co s ním budu dělat. Osobně, ač jsem příznivcem asijské kuchyně, streetfood jídel, tak zároveň miluji ty jednoduché české pokrmy. Proto jsem se okamžitě vrhnul na můj oblíbený recept, dušená krkovice se sírovcem. Upřímně, tenhle recept se dá dělat i s jinými houbami, ale se sírovcem ho mám opravdu moc rád. Krkovice je naprosto skvělý kus masa. Když se k němu správně chováte, tak se vám odvděčí neskutečnou šťavnatostí. Ale já to vlastně ani nechci prodlužovat, a tak pojďme vařit.
Suroviny
U tohoto receptu jsem se vůbec nedostal k reálnému množství surovin. Osobně jsem přesvědčen, že to ani není nutné. Však uvidíte sami.
- vepřová krkovice (porce na osobu cca 200g plátek)
- cibule (já na 4 porce použil 1 cibuli)
- sírovec žlutooranžový (kolik sežene je otázka, já měl 3 kusy asi 300g)
- voda
- hladká mouka (1 polévková lžíce)
- sádlo (1 polévková lžíce)
- sůl
- pepř
- kolínka (jako příloha)
Postup
V době, kdy mnoho lidí preferuje minutky, protože jsou rychlé, tak tohle možná trvá o něco déle, ale pro mě to je jídlo, které je téměř bez práce.
- Můj oblíbený krok příprava. Vepřovou krkovici si nakrájejte na plátky, sírovec na kostky, cibuli nadrobno.
- Plátky krkovice osolte a opepřete po obou stranách.
- Na hlubší pánvi nebo ve větším a nižším hrnci si rozehřejte trošku sádla, cca 1 lžička a opečte plátky krkovice na barvu. Pak vytáhněte bokem.
- Ve výpeku orestujte cibuli a sírovce.
- Vložte zpět plátky krkovice, podlijte vodou a nechte zvolna dusit.
- Maso při dušení hlídejte a pravidelně podlívejte vodou. Vždy tak aby byla voda po hodní stranu masa. Já při podlévání postupně dolil cca 1 litr vody a dusil jsem cca 2 hodiny. Až do chvíle, kdy se maso začalo rozpadat.
- Během dušení si uvařte přílohu. My milujeme malá kolínka, ale můžete si udělat i jinou těstovinu nebo rýži, knedlíky a podobně.
- V malém kastrůlku si udělejte trochu jíšky z 1 lžíce sádla a 1 lžíce hladké mouky.
- Jíšku zalijte trochou studené vody, rozmíchejte a vlijte do do hrnce s dušeným masem a houbami. Důkladně promíchejte.
- Provařte 10 minut, hlídejte, aby se nic nepřichytávalo ke dnu a můžete servírovat.
Samozřejmě můžete v tomto receptu použít i jiné houby, které máte rádi. Nejlépe hříbky nebo suchohřiby. Záleží, co zrovna máte nebo najdete v lese.