Já vlastně ani nevím, jestli tím tady někoho náhodou nepohorším. Jako je jasné, že uvařit si dobrou zeleninovou polévku z čerstvé zeleniny ze zahrádky je nejlepší, dělávala to tak moje babička. Jenže v zimě shánět veškerou zeleninu čerstvou je pořádný vopruz. Nebo mít zeleninovou zahrádku na lodžii bytu v sedmém patře taky není nejběžnější věcí. Některou čerstvou zeleninu v zimě ani neseženete, myslím jako že běžně. Tak jsem si to zjednodušil a začal jsem v těchto měsících vařit tuto svou zeleninovou polévku z mražené zeleniny. A víte co? Ona vůbec není špatná, rychlá zeleninová polévka z mražené zeleniny, je dobrá a zatím všem vždy moc chutnala. Takže se za ni vlastně nestydím. Vy kdo máte děti, rozhodně doporučuji vyzkoušet, jelikož dětem v mém okolí opravdu moc chutná.
Mražená zelenina
Mražená zelenina je podřadná, pouze čerstvá zelenina je dobrá. Tohle jsem měl v hlavě poměrně dlouho. Jenže je tomu skutečně tak? Můžeme si říct, že čerstvě sklizená zelenina je to nejlepší, co můžeme použít. Nejlépe ještě z naší zahrádky, pěstováno bez chemie, v prostředí bez znečištění, pod sluníčkovějším sluníčkem, bez Andreje, s láskou. Jako jo, ta námi vypěstovaná nebo ta od farmáře bude prostě nejvíc. Jenže je opravdu mražená zelenina podřadná? Uvědomuji si to sám, že jakmile beru pytlík mražené zeleniny v supermarketu, mám kšiltovku vraženou do čela, opatrně se rozhlížím, jestli na mě někdo náhodou nekouká. Proč? Vždyť mražená zelenina není mražený, předvařený, „ochemizovaný“ polotovar.
A to je ono. My máme v hlavě nějak zakódováno, že ty věci v mrazáku v obchodech jsou polotovary a pokud chceme vařit něco dobrého, tak polotovary opravdu ne. Jenže ony se nemrazí pouze polotvary, ale i suroviny a to vše jen kvůli trvanlivosti. Takže upřímně, mražená zelenina není podřadná. Je jen jinak skladovaná, abychom ji mohli využívat i ve chvíli, kdy tu čerstvou prostě nemáme nebo ani mít nemůžeme.
Suroviny
Množství surovin odpovídá přibližně 4 porcím.
- 350g mražené zeleniny
(To odpovídá běžně prodávaným balením, já v tomto případě zvolil Mochovskou zeleninovou směs. Rád volím zeleninu, která je hodně pestrá: mrkev, petržel, květák, fazolové lusky, růžičková kapusta a podobně. Tentokrát mě načtvalu, že v sáčku žádná růžičková kapusta nebyla.) - 50g mraženého hrášku
- 1l zeleninového vývaru
- 50g másla (20g na zeleninu, 30g na jíšku)
- 30g hladké mouky
- 2 lžíce másla
- pepř
- sůl
Postup
- Víte co je výhodou této polévky? Nemusíte nic v přípravě krájet :-).
- Do hrnce dejte 20g másla a na něm orestujte mraženou zeleninu. Je to asi divný, ale já prostě na másle „ojedu“ tu mraženou zeleninu (bez hrášku). Ona tímto i trochu povolí a pustí část chutě do tuku. Zabere vám to asi 5 minut maximálně. Rovnou si zeleninu také trochu osolte.
- Přilijte 1l zeleninového vývaru a přidejte mražený hrášek. Pokud nemáte vývar, použijte vodu, ale nebude to úplně ono. Vývar je vývar a přitom vyrobit si zeleninový vývar je tak snadné. Často si jej můžete uvařit i z odkrojků zeleniny, které mnoho lidí rovnou vyhazuje. Osolte, opepřete. Uveďte k varu a nechte pomalu vařit dalších 5 minut.
- Připravte si jíšku z másla a hladké mouky. Smíchejte v kastrůlku 30g másla a 30g hladké mouky a opékejte na malém plamenu, dokud jíška nezavoní. Pak ji zalijte trochou studené vody a důkladně rozmíchejte.
- Takto připravenou jíšku vlijte do polévky a rozmíchejte, aby vám nevznikly hrudky.
- Nechte 15-20 minut provařit. Zkontrolujte, dochuťte a hurá do toho :-).
Sami vidíte, že tato polévka je jednoduchá a vcelku i rychlá. Věřte, že děti ji vždy ocení. Je prostě príma.