Někdy skutečně válčím s časem. Nemám moc prostor vařit, protože musím pracovat a to se nevymlouvám. Beru svou práci vážně, mám ji rád a určitě nechci svůj „home office“ jakkoli šidit, to by mi můj šéf nikdy neodpustil. Takže občas hledám jídlo, které potřebuji připravit rychle. Takovým jídlem je uzené maso s bramborovou kaší, jednoduchá česká klasika, která je velice populární i v kantýnách. Myslíte, že je to blbost? Možná, ale já nebudu lhát, mám toto jídlo rád a vždy se jej snažím udělat co nejpoctivěji.
Prakticky se ani nedá říct, že se zde bavíme o receptu. Uzené maso si většina z nás koupí, jelikož si všichni doma neudíme sami. Ti šťastnější mají doma od někoho domácí uzené maso, což je pecka. A ti nejlepší mají udírnu vlastní a díky tomu i vlastní uzené maso. I já si stavím vlastní udírnu, tak se už moc těším na vlastní uzené výrobky. Berte to spíš jako inspiraci, co si můžete udělat doma snadno a rychle.
Suroviny
- Uzené maso (Musíte zvolit sami, co vám bude nejvíce vyhovovat. Já miluji uzenou krkovici, moje Zuzka zase uzenou pečeni. V tom se dost rozcházíme a já jsem hodný kluk a tak se povětšinou přizpůsobím.)
- Bramborová kaše (V tomto případě jsem zvolil základní bramborovou kaši, ale můžete si připravit nějakou svou oblíbenou nebo se nechte inspirovat bramborovými kašemi zde na blogu.)
- K tomuto jídlu je pak super si dát nakládané okurky
Postup
Již jsem to zmínil. Příprava tohoto jídla je extrémně jednoduchá a i rychlá. Tomu bude odpovídat i celý můj popis.
- Dejte si vařit uzené maso.
- Připravte si bramborovou kaši. Já zvolil základní bramborovou kaši, která se mi k tomuto jídlu hodí nejvíce.
- Uvařené uzené maso si nakrájejte na plátky a servírujte s bramborovou kaší.
- Báječné je přidat k tomuto jídlu nakládané okurky, nicméně můžete použít i nakládané cukety, nakládané chilli či jiné papriky.
Něco navíc
Když si budete vařit uzené maso, zůstane vám uzený vývar. No, ono popravdě vám zůstane i vývar z toho, jak si budete vařit brambory. Já se těchto vývarů rozhodně nezbavuji, jelikož je pak mohu použít dál, je obrovská škoda je vyhazovat. Z vývaru po uzeném mase si můžete uvařit například uzenou polévku. Nebo tento uzený vývar můžete použít například na skvělou česnečku. Vývar z brambor (samozřejmě pokud je vaříte oškrábané) můžete použít na takovou tu starou česnečku, které se na vesnicích říká Oukrop nebo tento vývar z brambor můžete použít i do jakýchkoliv jiných polévek či omáček. Rozhodně je to lepší, než použít pouze vodu.
Uzené maso s bramborovou kaší, tradice na Nový rok
Přiznám se, že jsem to kdysi neznal, přesněji řečeno se to u nás nepraktikovalo. Ale vždy mě zaráželo, proč je před Silvestrem vyprodané uzené maso. Později jsem sledováním okolních rodin zjistil, že mnoho z nich praktikuje toto jídlo jako Novoroční jídlo. Někdo si dá uzené maso s čočkou na kyselo. Jiný si dá raději čočkovou polévku a pak uzené s bramborovou kaší. Takže já tímto zařazuji do svého Gastro kalendáře.