Teď možná mé pravidelné čtenáře napadne, že jsem byl opět sbírat houby a přinesl jsem si žampióny. Proč bych jinak psal o žampiónovém guláši, že? Tak není tomu tak. Původně jsem své Zuzce slíbil, že ji uvařím guláš z hlívy ústřičné, jenže zrovna na potvoru měli v obchodě akci na hlívu a ta byla díky tomu úplně vyprodaná. Jenže já ji nechtěl zklamat, ona se na ten guláš tak těšila. Takže mě napadlo, když není hlíva a jsou žampióny, proč neudělat žampiónový guláš, to přeci musí taky fungovat. A taky že jo. Házím do košíku půl kila žampiónů a jde se na věc. Bude to tak jednoduché a rychlé, že to stihnu uvařit i v pauze na oběd.
Suroviny
Surovin je potřeba jen pár a řekl bych, že většinu budete mít doma. Mnou uváděné množství vychází na 3 hezké porce.
- 500g žampiónů
- 500ml vývaru nebo vody
- 6 lžiček sušené mleté papriky (my máme rádi ostřejší jídla tak 3 sladké a 3 pálivé)
- 2 střední cibule nebo 3 menší
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička tymiánu
- 2 lžíce sádla (1 na restování a 1 na jíšku)
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup
Celá příprava je neuvěřitelně jednoduchá a rychlá, jelikož žampióny nemusíte dlouho vařit. Jsou to houby, které se dají konzumovat i syrové, takže časově nejnáročnější je provaření jíšky.
- Naprosto nejlepším prvním krokem je příprava. Ta spočívá u tohoto receptu v krájení. Takže si nakrájejte žampióny na plátky, cibuli na střední velikost, oloupete stroužky česneku a dáte se do vaření.
- V hrnci rozpustíte 1 větší lžíci sádla a na něm hezky na barvu orestujete cibuli. Necháte ji malinko zhnědnout. Určitě během restování můžete trochu osolit a opepřit.
- Přidáte nakrájené žampióny, kmín, tymián, trochu soli a opět restujete. Z počátku se žampióny tváří, jako že jich je obrovská hromada, ale ony povolí, pustí vodu a svůj objem zmenší. Zároveň jak vám pustí vodu, budete je restovat tak dlouho, než vodu výrazně zredukujete.
- Pak přidáte mletou papriku a ještě ji s žampióny orestujete, ale ne dlouho, tak minutku.
- Zalijete vývarem nebo vodou a necháte vařit. Ne, že by žampióny nějak zásadně potřebovaly vařit, ale spojí se vám všechny chutě z koření.
- Po nějakých 10-15 minutách si připravíte jíšku. Do malého kastrůlku si dáte velkou vrchovatou lžíci sádla, to rozpustíte, přidáte 2 lžíce hladké mouky a důkladně mícháte. Jíška by měla chytit růžovou až mírně nahnědlou barvu. Pak do ní nalijete trochu studené vody a rozmícháte, to vše již mimo sporák.
- Jíšku vlijete do vašeho guláše, pořádně zamícháte, přidáte prolisované stroužky česneku a na malém plamenu necháte bublat minimálně 15 minut, aby se mouka pořádně provařila a ztratila svou moučnou chuť.
- Na závěr dochutíte solí a pepřem.
Nyní máte báječný žampiónový guláš a můžete se do něj pustit.
Servis
Původně jsem zvažoval, že udělám ke guláši jako přílohu vařené brambory, jenže jsme se nakonec shodli, že čerstvý chleba bude ještě lepší. Já osobně mám k tomuto typu gulášů raději pečivo než brambory nebo knedlíky. Nicméně volba přílohy je vaší volbou.
Osobně si dovedu tento guláš představit i s nějakými vepřovými výpečky, ale to vyzkouším jindy a možná malinko v jiném dochucení. Tak pokud vás to zaujalo, tak si nechte chutnat. My byli velice spokojeni.