Jako dítě jsem chodíval s prarodiči na houby, jenže jsme sbírali povětšinou jen takové ty notoricky známé houby. Ryzec smrkový mi až donedávna unikal. Nicméně, když jsem začal jezdit do Velké u Kamýku nad Vltavou, tak mi táta mojí Zuzky ukázal svůj podzimní poklad. Dole na zahradě rostou mladé smrky a pod nimi rostou každý rok ryzci smrkoví. Poprvé jsem je ochutnal a bylo hned jasné, že je to láska na celý život. Dnes, když vyběhnu na zahradu, pod smrky se krčí až 60 ryzců smrkových.
Letos přišli později
Letos, díky tomu, že to počasí bylo lehce odlišné od minulých let začali růst trochu později. Běžně jsme je sbírali na konci srpna či během září. Letos přišla největší nálož až nyní, v úplném závěru měsíce října. Vlastně jsme ani nedoufali, že ještě porostou. Nyní, díky přízemním ranním mrazíkům již musíme být opatrní a věnovat se jejich sběru, aby nám nezmrzli.
Ryzec smrkový
Jedná se o velice oblíbenou houbu, patřící do čeledi holubinkovitých. Je velice podobná ryzci pravému, ale roste výlučně pod mladými smrky, převážně v trávě. Má plochý klobouk, který je v mládí klenutý, později se zplošťuje a nakonec je vmáčknutý dovnitř. Velikost klobouku je až 15 cm v průměru. Jeho barva je oranžová, kdy může po čase i postupně blednout. Na klobouku bývají vidět soustředné kruhy tmavší barvy a často i nazelenalé skvrny. Noha bývá dutá. Krásným poznávacím znakem pak je, že při řezu vylučuje oranžové mléko. Tato houba trpí výraznější červovitostí, zejména u starších kousků. Dle literatury jsou všichni ryzci, kteří vylučují oranžové mléko, jedlí.
Pokud vás zajímá více informací o této houbě, můžete je nalézt zde nebo můžete zkusit některý z houbařských webů.
Kulinářské vlastnosti
Ryzec smrkový je velice chutná houba. Pokud k ní přičichnete, krásně voní, pokud ji však ochutnáte zasyrova, odmění se vám nepříjemnou chutí. Ta báječná chuť ryzce se projeví až po tepelné přípravě. Oproti hřibovitým houbám má jinou konzistenci. Syrový je dost křehký, tepelnou přípravou se malinko zpevní. Ryzec smrkový má svou specifickou chuť, která je mírně peprná. Není to klasická houba do smaženice, tam se spíš hodí houby hříbkovité, nicméně pokud přidáte do smaženice pouze pár kousků, tak ji můžete trochu ozvláštnit.
Jak ryzce smrkové získat
Jako u všech hub je nejlepší si najít místo, kde je můžete sbírat přímo v přírodě. My tedy máme tu obrovskou výhodu, že nám rostou na zahradě. Nicméně jedná se o houbu, kterou je možné koupit. Nejčastěji samozřejmě během sezóny na trzích, ale pevně věřím, že bude možnost i v některých gastro obchodech.
Jak ryzce použít
Jedná se o velice univerzální houbu, která díky své specifické chuti posouvá pokrmy z hub o kus dál. Nejběžnější a řekl bych i nejrozšířenější přípravou je opékání hlav ryzců na tuku (máslo, sádlo) jen s troškou kmínu a soli. To je prostě základ, který každý milovník ryzců zná. Nicméně se hodí do polévek, omáček, k masu a v neposlední řadě také k nakládání.
Video
Sám jsem je již vařil
Naprosto základním receptem z ryzců jsou pečení ryzci. Je to jednoduché a rychlé jídlo a většina lidí, které znám, si jej připravují pouze tímto způsobem. Příprava je dětinsky snadná, nicméně výsledek je naprosto luxusní a delikátní. Rozhodně doporučuji je takto vyzkoušet. Klidně pouze jako jako takovou chuťovku nebo zajímavý předkrm. Vím, že najít ryzce nebude tak snadné, sehnat je jinak, je prakticky nemožné, nicméně pokud na ně narazíte, budete rozhodně překvapeni, jakou mají zajímavou a výtečnou chuť.
Hledal jsem nějaké další zajímavé recepty na zpracování ryzců smrkových a ono jich moc není, přátelé. Takže jsem se nakonec rozhodl nějaký vymyslet a nutně jsem potřeboval zkusit polévků z ryzců. U musím uznat, že jsem ji opravdu udělal velice dobrou. Tohle budu vařit rozhodně i dále. Příprava je neskutečně jednoduchá, jen potřebujete mít opravdu dostatečné množství ryzců smrkových. Ne každý je bude mít v takovém množství a pak si je může jen opéct anebo je nechat v nějaké houbové směsi.
Máte nějaký dobrý recept z ryzců? Bylo by skvělé nám jej prozradit, protože těch opravdu známých receptů je jako šafránu.
Zavařuji ryzce na kyselo, dále z nich připravuji rychlou omáčku,k širokým nudlím a to tak, že na ghí orestuji šalotku, přidám ryzce, osolím,vydusím přebytečnou vodu,zaliji smetanou 33% ,lehce vyvařím a podávám.
Taky je zavařujeme a pak je cpu kam se dá. Klidně i jen tak pod maso, tam jsou super.
Dobrý večer,přidávám velice jednoduchý recept z řeckého ostrova Thasos.Tady ryzce lehce spaří ,potom přecedí a hlavičky osolī ,obalí v mouce a potom se osmaží.Na talíři se pokapou citronem.Velice chutné.
To je skvělé, moc díky za inspiraci. Já to rozhodně vyzkouším. Letos to byla velká „slabota“. Jen nějakých 10 kousků na zahradě, tak snad v roce 2024 to bude lepší. Ještě jednou moc díky za recept.
Letos byly ryzce taky později, u nás nacházíme ryzce pravého i ryzce smrkového. Bohužel na místě, kde ryzce rostly, ochranáři „vysadili“ bůvoly. Ti co nesnědli, to asi rozdupali… Ale letos se ryzci e větším přestěhovali o kousek dál, tak jsme s kamarádkou zase nasbírali plné košíky.
Kamarádka je opekla na nasle s kořením a přidala do francouzských brambor. Prý to byla pochoutka
U nás na zahradě rostou ryzci vždy až na podzim a tak se stalo i teď. Před 14ti dny první košík. Minulý týden jsme tam nebyli tak jsem poprosili sousedy, ať si skočí nasbírat svou padesátku. Ten to víkendu půjdeme na zahradu sbírat zas. Letos to odhaduji, že pod smrky bude celkem více než 100 ryzců.