Je to taková klasika, kterou každý z nás zná, ať již z hospody nebo jiné vývařovny. Naprosto jednoduchá a vcelku i rychlá. To je hospodská čočková polévka s uzeninou. Možná si ještě někteří vzpomenete, že v mojí rodině se dělá úplně jiná čočková polévka. Jako malé dítko jsem znal pouze sladkokyselou čočkovou polévku. Tu jsem miloval a vlastně jsme ji milovaly všichni jako děti. Určitě ji vyzkoušejte. Pak jsem ve školní jídelně, kde vařili opravdu dobře, ochutnal čočkovou polévku a byl jsem trochu zděšen. Chutnala jinak a to se opakovalo i v restauracích, kam mě čas od času vzali rodiče a prarodiče. A musím přiznat, že jsem si oblíbil i tuto čočkovou polévku, které jsme říkali naslano. Dnes si ji rád uvařím a dám v restauraci, je to změna a já mám změny rád.
Tradice
Já si čočkovou polévku spojuji s tradicí Nového roku. Tradice praví, že by jste měli první den v roce, tedy 1. ledna jíst čočku a u nás v rodině to byla vždy čočková polévka. Ano, v jiných rodinách se dělá například čočka na kyselo nebo jiná úprava čočky, u nás to je polévka. Asi je ode mě hloupé si myslet, že nevíte proč, ale i tak, co kdyby to náhodou někdo nevěděl. Čočka na Nový rok přináší peníze. Pokud si čočku nedáte, tak se vám v tom novém roce penízky rozkutálejí (chápejte, že prostě nebudete mít prachy). Takže, pozor na to! Aby jste tomu zabránili, můžete si natrénovat tuto klasiku. Pojďme se tedy podívat, jak se taková hospodská čočková polévka s uzeninou dá velice snadno uvařit.
Suroviny
- 150g čočky
- 1l vody (nebo vývaru hovězího, či zeleninového) + 100ml na jíšku
- 1/2 střední cibule
- 100g slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 párky
- sůl
- pepř
Postup
- Ačkoliv jsem říkal, že je tato polévka rychlá, potřebuje jistý čas na přípravu. Čočku si propláchnete a pak ji namočíte minimálně na 2 hodiny, super je přes noc. Sám mám vyzkoušeno, že namáčení čočky není bezpodmínečně nutné, ale pokud si čočku dopředu nenamočíte, pak musíte počítat s tím, že její vaření bude trvat déle.
Dodnes si pamatuji, jak jsem jako malý prcek vždy sledoval mamku, jak probírá čočku. Jednou jsem se jí zeptal, proč ji probírá a ona vytáhla z čočky kamínek a ukázala mi jej. Dnes jsem s tím už nesetkal, ale před takovými 35ti lety to bylo běžné a koupená čočka se vždy probírala, aby se z ní odstranili nečistoty. Malé kamínky asi nikdo v jídle chtít neměl. Jak se ta doma mění, že?
- Nyní se dostáváme na malé rozcestí. Pokud jste se rozhodli vařit polévku z vývaru, tak nyní musíte namočenou čočku zcedit a dát ji vařit do vývaru. Pokud budete vařit pouze ve vodě, pak necháte namočenou čočku ve vodě, ve které jste ji namáčeli a začnete ji vařit v ní. Společné je to, že vaříte čočku v 1 litru tekutiny (vývar nebo voda). Pokud vaříte ve vodě a nebo ve vývaru, který není osolený, tak přidejte ještě 1 lžičku soli. Dál již jen vaříte, dokud není čočka měkká.
- Nyní máte čas si připravit slaninu a cibuli. Slaninu nakrájíte na kostičky a cibuli si nakrájíte na drobno.
- Vedle na pánvi si rozehřejete sádlo a orestujete na něm slaninu. Jakmile máte slaninu hezky opečenou, tedy tak, že již bílé části slaniny začínají chytat barvu, tak přidáte nakrájenou cibuli a v restování pokračujete. Cibule by na konci restování měla být jemně dozlatova.
- Máte-li již měkkou čočku, můžete do polévky přidat restovanou slaninu s cibulí a pasírovaný nebo třený česnek. Zamícháte a necháte na malém plameni pár minut provařit, aby se chuť restované slaniny a cibule hezky rozprostřela v polévce.
- Během toho si začnete chystat jíšku. Nebude to jíška úplně bílá, já mám v této polévce rád, když má jemný zlatavý nádech. Takže, do malého kastrůlku si dáte rozpustil lžíci másla, do něj pak dáte vrchovatou lžíci hladké mouky a začnete míchat. Jíška se po chvíli nádherně rozvoní a vy pečlivě mícháte, dokud nemá krásnou zlatavou barvu. V tu chvíli ji odstavíte z ohně, zalijete 100 ml studené vody a důkladně rozmícháte.
- Pak již tuto jíšku vlijete do polévky, důkladně rozmícháte a necháte 20 minut provařit. Toto množství vám polévku příliš nezahustí, ale krásně vám ji propojí a přidá skvělou chuť.
- Na úplný závěr přidáte na kolečka nakrájený párek a necháte krátce povařit.
- Dochucení polévky solí a pepřem si necháte na úplný závěr. Slanina i párky již slané jsou takže až se vše společně provaří, je na čase dochucovat a se solí opravdu opatrně. Mám osobní zkušenost, že i když jsem polévku hned po uvaření dochutil, tak po krátkém odležení byla více slaná, než bych si přál. Proto ji dosolte decentně, nechte chvíli odpočinou a pak zase ochutnejte. Možná budete překvapeni, že i když se vám zdála málo slaná, tak se po odložení chutě srovnaly a již nebude nutné dosolovat. A konec konců, každý má rád jídlo jinak slané a co se jednomu bude zdát planější, pro druhé bude slané moc. V takovém domácím vaření není ostuda, položit na stůl slánku nechat jemné dosolení na strávníkovi.
Já to vařím jinak.
Nejprve orestuješ v hrnci (ne na pánvi – pochopíš proč) párky na kolečka. Při restování opepříš a posypeš tymiánem. Vyndáš. Vrazíš do toho na kostičky nakrájené uzené, orestuješ, vyndáš, dáš do druhýho hrnce, vrazíš tam tu čočku, cos měl namočenou, zaleješ čerstvou vodou (nikdy to nevařím ve vodě, ve které se namáčela), uvedeš do varu, uvaříš tak, aby jádro bylo pořád tvrdé.
Jak se to vaří, orestuješ v tom hrnci, cos restoval párky a uzené, slaninu, opepříš a okořeníš muškátovým oříškem, za restování. Vyndáš. Máš orestovanou slaninu a orestovaný párky. Nakrájíš si cibuli, nadrobno. Jak se ta čočka dovaří do toho stupně uvaření, jak popisuju, scedíš. Dáš čočku zvlášť, vejvar z čočky zvlášť.
Orestuješ, v tom hrnci, co se restovaly párky, uzené a slanina, cibuli, ke konci restování do ni vrazíš česnek a opepříš. Podleješ trochou vejvaru z čočky, odvaříš (tím se připečeniny deglasirují: Ty to orestuješ na pánvici a tu chuť vyhodíš!). Jakmile je cibule podušená a tekutina odrestována na tuk, vrazíš do toho mouku. Vezmeš metlu, mícháš, jak je orestována do potřebného stupně, podleješ vejvarem z čočky a metlou šleháš (potřebuješ do toho dostat vzduch, takže: sekat!). Jak je roux rozšlehaný, přiliješ více vejvaru z čočky, vrazíš do toho předvařenou čočku s uzeným, doleješ vejvarem z čočky a, za občasného promíchání, vaříš, až je čočka al dente. Pak do toho vrátíš párky a orestovanou slaninu, podáváš s čerstvou majoránkou, případně osolíš. Hotovo.
Solím na konci, párky, slanina i uzené jsou slané!
Zdarvím Filipe, moc děkuji za příspěvek. Krasně vyčerpávající a určitě skvělá čočkovka. Moc rád si ji udělám podle tohoto postupu. Rád se přiučím něčemu jinému a vyzkouším různé nuance různých receptů, postupů. Moc díky.