Tvrdě se potýkám s dietou a tak nemůžu vařit svá oblíbená jídla. Musel jsem začít hledat recepty na jídla ne jen zdravá, ale taky dost dietní. Ať si každý tvrdí, že může být dieta u které nebudete mít chutě a vše vás uspokojí, tak takhle to nefunguje a rozhodně nenajdete nic, co vám vaše milovaná jídla nahradí. Musíte změnit svůj mindset a pak najdete svého uspokojení. Nicméně občas narazíte na věci, které si budete chtít uchovat na pořád, protože jsou prostě skvělá. A taková věc jsou i celerové hranolky, které jsou skvělé a hlavně si je naprosto dokážu představit jako plnohodnotnou náhradu hranolek k některým jídlům.
Celerové hranolky jsou naprosto jednoduché, chutné, zdravé a neuvěřitelně dietní. Tak samozřejmě, nesmíte jich sníst kila. Pojďme si je tedy udělat.
Suroviny:
- kořen celeru (bulva)
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup:
- Troubu si předehřejte na 180°C.
- Bulvu celeru okrájejte, aby vám zůstal čistý celer bez slupky, jestli se to dá nazývat slupkou.
- Nakrájejte celer na hranolky, dle vaší preference. Já musím říct, že mi více chutnají hranolky tenčí, ale i klasický rozměr, jako je u hranolek z brambor je naprosto výtečný.
- Hoďte si hranolky do mísy, zakápněte polévkovou lžící olivového oleje a prohoďte, aby se hranolky obalily v oleji.
- Pak osolte, opepřete a opět prohoďte, aby vše bylo dochucené.
- Rozložte hranolky na plech s pečícím papírem a pečte v troubě na 180°C po dobu 20-25 minut, tedy než začnou chytat barvu.
A malý tip na závěr. Kdo mě tady čtete již dlouho, tak víte, že jsem chilližrout a to nenapravitelný. Já tedy při solení a pepření přidávám trošku mletého chilli, protože to já miluji a pokud máte rádi pálivé, tak vám to rozhodně doporučuji, je to pecka.
PS: Na to, že jsem tento post měl rozepsaný již od loňského léta jsem si dal docela na čas, než jsem jej publikoval. Přitom taková jednoduchá blbost, že?