Jogurty miluji víc a víc, ale pouze ty pořádné. Na podzim jsme byli se Zuzkou v Řecku, kde jsme museli všude ochutnávat Tzatziki. A já si tam opět uvědomil, že mi doma Tzatziki prostě nejdou. To už však nyní není pravda, ale o tom až příště. Pokud opravdu chceme dobré Tzatziki, nutně potřebujeme skutečně dobrý řecký jogurt. On pravý a opravdový „řeckořecký“ jogurt je z ovčího mléka a vyrábí se stejně jako jogurt z mléka kravského. Jen ten řecký je hustší, hutnější a krémovější. Ale takový si můžeme vyrobit taky a je to tak jednoduché.
Základem je kvalitní jogurt
Nejprve si vyrobíte kvalitní jogurt a k tomu můžete použít jeden z mých postupů:
Takto vyrobený jogurt vychladíte a nyní začínáme vyrábět jogurt řeckého typu. Vychlazený jogurt dáte do sýrařského plátna a pokusíte se vymačkat syrovátku.
Řecký jogurt se vyrábí snadno
Z počátku ji vytlačíte z jogurtu poměrně dost. Pak dáte jogurt i s plátnem do sítka, sítko nad misku a celé to dáte do lednice a necháte vykapat. Já na jogurt posledně zapomněl, tak jsem ho tam nechával vykapat 3 dny :-), ale údajně by 1 den měl stačit. Po vykapání máte pořádně hustý, hutný, pevný jogurt řeckého typu. Dáte si jej do sklenic nebo plastových boxů a uložíte do lednice.
A co Tzatziki? Buďte trpěliví, budou příště a vězte, i Řek by řek, že jsou super.
Jogurt řeckého typu nebo také Straggisto, je velice oblíbený po celém světe. S tím ovčím se nepotkáte na každém rohu a většina jogurtů, které koupíte, pochází z mléka kravského. Tento jogurt je výborný ne jen na Tzatziki, ale je báječný na snídani s medem, ovocem, oříšky či semínky.