Už jsem tady jednou tatarák z lososa dělal a to v rámci Tatarákového večera. Nicméně a protože je recept utopen uvnitř celého článku, tak jsem si řekl, že vám tento recept udělám znovu a samostatně. Tatarák z lososa je můj absolutně nejoblíbenější. Bohužel v mé nejoblíbenější hospůdce U Voraře ho přestali mít na jídeláku, takže už si ho prostě musím dělat doma sám. A že ho kuchař U Voraře uměl báječně snad ani nemusím zmiňovat. Příprava této chutné krmě je nesmírně jednoduchá, nicméně extrémně závislá na čerstvých surovinách, hlavně co se lososa týče. Na to opravdu bacha.
Já to tady sepisuji a už mám zase plnou pusu slin. Tady u mě naprosto dokonale funguje Pavlovův reflex.
Suroviny
- 200g čerstvého lososa
- 1/2 nadrobno nakrájené šalotky
- 1 lžička dijonské hořčice
- trocha olivového oleje
- trocha citrónové šťávy
- nasekaný kopr
- nasekaná hladkolistá petržel
- sůl
- pepř
Postup
- Čerstvého vychlazeného lososa zbavíte kůže a nakrájíte jej na co nejmenší kostičky.
- Nakrájíte šalotku.
- Nasekáte vrchovatou lžíci kopru, pouze ty tenké části, ne stonky.
- Nasekáte vrchovatou lžíci hladkolisté petržele, opět pouze lístky, ne stonky.
- Pak vše smíchejte, přidejte dijonskou hořčici, lžíci olivového oleje, citrónovou šťávu dle chuti, osolíte a opepříte. Finální dochucení je hodně na vás, v tom neexistuje jediná pravda.
To je vše. Jídlo je to snadné a neuvěřitelně rychlé. Co je však nejdůležitější, je naprosto božské. A pro dietáře, tohle fakt můžete.
Výbornou přílohou je lehký salátek a k němu toustíček. Ale když nejíte pečivo, nemusíte. Já bych to sežral i bez toustíků jen velkou lžící a plnou pusou :-).
Nebojte se správně a dostatečně osolit. Planý tatarák není nic moc a když je osolený správně, tak báječně vystoupí chuť lososa.
A když jsem zmiňovat tatarák z lososa v hospůdce U Voraře, tak tam jej občas dělali i s kousky jablek a to je také báječná variace, jelikož ta sladkost jablek se krásně potkává s chutí lososa.