Moc mě baví, jak zkouším výrobu sýrů a jak to na sebe navazuje. Vyzkoušel jsem čerstvé sýry podle Tescomy sýřené citrónovou šťávou nebo octem. Na to navážeme, jelikož na konci je postup, jak takový sýr naložit do slaného nálevu. Při výrobě se vypustí krok se solením sýřeniny, jelikož sůl dodáme z nálevu a já vypustil ochucení kořením, či chilli. Prostě jsem si chtěl vyrobit čistý balkán, balkánský sýr. Na druhou stranu, pokud toužíte mít balkán ochucený, můžete do sýřeniny přidat cokoli vám bude vyhovovat. Nebojte, neodkážu vás pouze na předchozí recept, celé to sepíšu. Stejně jsem vše dělal z menšího množství. Kdyby jste předchozí recept chtěli mermomocí omrknou, tak jej najdete tady.
Vybavení
- soupravu na výrobu čerstvých sýrů Della Casa nebo je možné použít to co doma máte k dispozici. Sítko, plátno, prostě něco, kde sýřenina odkape.
- hrnec
- teploměr
- cedník s jemným sítem
Suroviny
- 1l čerstvého plnotučného mléka
- 40ml čerstvé citrónové šťávy
- 30g soli
Postup
- Mléko v hrnci zahřejete na teplotu 92°C.
- Nalijete do něj citrónovou šťávu, lehce promícháte a necháte 30 minut stát.
- Slijete obsah hrnce přes jemný cedník a necháte odkapat. Syrovátku si schovejte, tu budete potřebovat na slaný nálev.
- Cedník ze soupravy vložte do dózy a do něj vložte netkané plátno.
- Naplňte směsí, plátnem překryjte do balíčku, vložte lisovací kotouč, pružinu a uzavřete víčkem.
- Započali jste lisování, které aplikujte v pokojové teplotě přibližně 1 hodinu.
- Spodní část dózy je dole taková mléčná a tak ji naplňte uschovanou syrovátkou (odpovídá to 200ml) a rozmíchejte v ní 30g soli.
- Pak sýr z lisu vyndejte, vložte do dózy do nálevu a nechte v lednici minimálně den, ale lépe je déle, aby sůl sýrem prostoupila.
- V návodu píší, že se má zkonzumovat do 48 hodin, nicméně já myslím, že v nálevu vydrží déle a lépe projde solí.
Osobně jsem sýr ochutnal po 2 dnech a byl dobrý, nicméně ve středu byl malinko méně slaný, což mi tolik nevadilo. Pokud jej však v nálevu necháte déle, řekl bych, že bude lépe proležený. U balkánského sýru můžete chtít někdy tvrdší konzistenci, pak bych zvolil jako syřidlo ocet a klidně nechal o chvíli déle lisovat.