Kdysi jsem se pokusil udělat jablečný štrúdl a ačkoliv jsem neměl žádný recept, jen co jsem někde zaslechl nebo zahlédl, něco jsem stvořil. Prostě jsem si tenkrát sedl a po vzoru patláma patláma patláma jsem cosi stvořil a tak to dělám dodnes. Mám rád šťavnatý štrúdl nemám v něm moc rád rozinky a proto se můj štrúdl od standardního lehce liší.
Vždy se snažím si věci ulehčit a tak používám často suroviny či ingredience, které mí práci usnadní a tak zde potřebujete listové těsto, které vyrábět zatím nějak nehodlám, ale co není může v budoucnu být.
Suroviny
- 6 jablek (tohle je opravdu orientační, závisí na velikosti jablek)
- 1 listové těsto (již rozválené, pokud koupíte těsto nerozválené, použijete na jeden štrúdl půlku)
- 1 cukr se skořicí nebo na špičku nože stévii rozmíchanou v polévkové lžíci mleté skořice nebo si prostě namícháte cukr a skořici
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 8-10 vlašských ořechů
- 1 vejce (na potření i když by stačila tak třetina)
Postup
- Oloupete a očistíte jablka, odstraníte jadřince a dáte do misky s vodou s trochou citrónové šťávy, aby zbytečně neoxidovaly.
- Zapněte si troubu na 180°C.
- Nastrouháte jablka nahrubo.
- Listové těsto rozválíte na plát. Já troch rozválím i to již rozválené, aby bylo malinko tenčí.
- Na pečící plech si dáte pečící papír nebo silikonovou podložku na pečení a na to položíte těsto.
- Ve středu těsto posypete strouhankou, na kterou pak dáte nastrouhaná jablka.
- Smícháte skořici se stévií nebo skořici s cukrem nebo použijete skořicový cukr a tím posypete nastrouhaná jablka.
- Vyloupané vlašské ořechy nakrájíte nebo nalámete a zatlačíte do směsi. Rozinky já ve štrúdlu moc nemusím, tak je vynechávám.
- Pak okraje těsta potřete vodou a jablíčka zabalíte do těsta. Já štrúdl klasicky neroluji, jen překryji těstem a konce uzavřu.
- Takto připravený štrúdl obrátíte spojem dolů a potřete rozšlehaným vejcem.
- Dáte do trouby rozehřáté na 180°C a pečete. Já ten čas pečení nikdy neměřil, ale tuším, že to je minimálně 30 minut. Nicméně až je těsto hezky zlatohnědé, je štrúdl hotov.
- Při podávání můžete pocukrovat moučkovým cukrem, ale nemusíte. Žádné další brikule již nedělám, nedávám na štrúdl šlehačku a jiné vychytávky. V jednoduchosti a u chutí to platí dvojnásob, je krása.
Tohle není můj jediný štrúdl, který dělávám. V budoucnu se těšte i na další, které dělává moje máma a já si je zamiloval a vlastně si je zamilovali všichni, kdo je kdy jedli.