Kuřecí maso se smetanovou-paprikovou omáčkou a žampiony


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Neděle, 29 ledna, 2017

Poslední dobou jsem toho moc kuliářského vyplodil, ale zase jsem se vrátil k jídlům, které vařívala a dodes vaří moje mamka. Jsou to vše vcelku jednoduchá jídla a jako děti jsme je měli v oblibě a já jimi obšťastnuji svou dceru a občas přátele, kteří se u nás během jídla mihnou. Dnes jsem si připravil jídlo, které mí rodiče často vařívali i když u nás byla návštěva. Jídlo je to rychlé, dá se snadno vařit i ve velkém množství a v mnoha různých obměnách. Varianta, kterou vám dnes představí je moje asi nejoblíbenější a jedná se o kuřecí maso se smetanovou-paprikovou omáčkou a žampiony. Pojďme si tedy říct jak na to.

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 200ml zakysané smetany (má zkušenost je taková, že čím tučnější, tím lepší)
  • 200ml sladké smetany (30% a více)
  • 200ml mléka (to používám na naředění)
  • 2 menší cibule nebo 1 větší
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 125g žampiónů (tohle není dogma, použijte množství, jaké máte rádi)
  • 3 vrchované lžičky másla
  • 3 lžičky hladké mouky
  • rýže jako příloha
  • sůl a pepř

Jako přílohu můžete zvolit cokoliv máte rádi. Určitě budou fungovat i těstoviny. Ja ujíždím na rýži,  takže asi tak. Dejte vařit přílohu a pojďme dělat to důležitější. Osobně vařím nejraději ve woku, tak i tohle jídlo v něm dělám. Do pánve dám máslo, které nechám rozehrát a přidám k němu nakrájenou cibuli na drobnější kostičky a pokrájené žampiony. Chvíli restuji,  než cibule hezky zesklovatí, pak přidám kuřecím maso, které je nakrájené na kousky, vše promíchám a začnu ochucovat. Nejprve osolím a opepřím, přidám mletou papriku a restuji. Pak přidám hladkou mouku a opet vše chvíli restuji. Po té přidám sladkou smetanu a důkladně rozmíchám,  přidám zakysanou smetanu a mléko, promíchám a nechám vařit. Vše začne hezky houstnout a já nechávám přibližně 15 minut provařit. Na závěr postupně dochutím solí pokud je to potřeba. A tohle je finále.  Omáčka by neměla být příliš hustá ani řídká. Pokud je tedy moc hustá, doředím mlékem, je-li příliš řídká nechám ještě chvíli vyvařit tekutinu, aby zhoustla. Poměry,  které jsem uvedl, by měly zajistit tu správnou konzistenci,  ale sami víte jak to bývá.

Snad si jídlo užijete a oblíbíte,  jako to máme my. Dobrou chuť.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *